Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ дават машинното гласуване на Конституционния съд

Политика

ГЕРБ дават машинното гласуване на Конституционния съд

Снимка:

От парламентарната група на ГЕРБ ще инициират жалба до Конституционния съд с искане за отмяна на изцяло машинния вот, обяви председателят ѝ Десислава Атанасова, цитирана от  БГНЕС.

Според нея задължителният машинен вот в секциите с над 300 избиратели, каквото окончателно решение взе мнозинството в парламента днес, е противоконституционно и сериозно нарушава правата на избиратели, които искат да упражнят правото си на глас с традиционната хартиена бюлетина.

„Днес се случи нещо невиждано. Беше отнето правото на глас на българските граждани, на тези 73%, които гласуваха с хартиена бюлетина, въпреки че многократно призовавахме това да не се случва, а да се остави тази възможност. На машина не се гласува никъде в ЕС“, допълни от своя страна заместник-председателят на парламента Цвета Караянчева.

От ГЕРБ повдигат редица въпроси свързани с опасността от технически повреди или прекъсване на захранването, което ще възпрепятства гласуването.

От парламентарната група на партията алармираха и за нередности при днешното гласуване на промените в Изборния кодекс. Според тях е имало случаи на одобрени текстове с брой гласове, които са под изискуемия минимум, в нарушение на правилата.   


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още