Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ дават машинното гласуване на Конституционния съд

Политика

ГЕРБ дават машинното гласуване на Конституционния съд

ГЕРБ дават машинното гласуване на Конституционния съд - Tribune.bg
Снимка:

От парламентарната група на ГЕРБ ще инициират жалба до Конституционния съд с искане за отмяна на изцяло машинния вот, обяви председателят ѝ Десислава Атанасова, цитирана от  БГНЕС.

Според нея задължителният машинен вот в секциите с над 300 избиратели, каквото окончателно решение взе мнозинството в парламента днес, е противоконституционно и сериозно нарушава правата на избиратели, които искат да упражнят правото си на глас с традиционната хартиена бюлетина.

„Днес се случи нещо невиждано. Беше отнето правото на глас на българските граждани, на тези 73%, които гласуваха с хартиена бюлетина, въпреки че многократно призовавахме това да не се случва, а да се остави тази възможност. На машина не се гласува никъде в ЕС“, допълни от своя страна заместник-председателят на парламента Цвета Караянчева.

От ГЕРБ повдигат редица въпроси свързани с опасността от технически повреди или прекъсване на захранването, което ще възпрепятства гласуването.

От парламентарната група на партията алармираха и за нередности при днешното гласуване на промените в Изборния кодекс. Според тях е имало случаи на одобрени текстове с брой гласове, които са под изискуемия минимум, в нарушение на правилата. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати