Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Новото мнозинство в НС забрани бюлетините: Ще гласуваме само с машини

Политика

Новото мнозинство в НС забрани бюлетините: Ще гласуваме само с машини

Снимка:

БСП обявиха предстояща победа срещу ГЕРБ: можели да печелят само с хартиени бюлетини

Парламентът промени изборния кодекс и премахна гласуването с хартиени бюлетини. Във всички секции с над 300 избиратели вотът ще се осъществява изцяло машинно, решиха 115 депутати.

В малките секции се запазва традиционната хартиена бюлетина, а във всички други ще бъде поддържан резерв от тях, който може да бъде използван при „неразрешим технически проблем“, за да не се нарушава правото на глас на избирателите.

Автор на предложенията са от „Има такъв народ“. ГЕРБ бяха категорично против.

„Нека да има и хартиена бюлетина, за да има алтернатива за хората да гласуват“, обяви се против изцяло машинния вот Цвета Караянчева от ГЕРБ, давайки за пример в дебатите държавния глава Румен Радев.

„На президента му трябваха 5 минути, за да се ориентира как да гласува на машината“. Според нея техническите устройства само забавят, а не ускоряват изборния процес, както и крият рискове при проблеми като спиране на тока или технически повреди. Освен това, според ГЕРБ, голямо затруднение за страната ни ще е да транспорта и съхранява машините за секциите в чужбина.

„Не се учудвам с тези ваши твърдения защо дигитализацията в България е на такова ниво“, отговори Иван Иванов от БСП, който защити машинния вот.

Подкрепи го съпартиецът му Георги Свиленски: „Само с хартиени бюлетини може да печелите избори. Въведат ли се машините, дойде ли честността в изборите, няма как да ги спечелите“.

За това хартиената бюлетина да остане част от изборния процес, а хората сами да избират как да упражнят правото си на глас, заявиха и от ДПС, а лидерът на партията Мустафа Карадайъ даде пример с различни секции, в които на предходните избори няма подаден нито един глас на машина.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още