Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ към кабинета "Петков": Оставяте държавата в криза, 82% скочи газът от първия ви ден

Политика

ГЕРБ към кабинета "Петков": Оставяте държавата в криза, 82% скочи газът от първия ви ден

ГЕРБ към кабинета Петков: Оставяте държавата в криза, 82% скочи газът от първия ви ден - Tribune.bg

"Провалът на това правителство е най-явен в сферата на газа. Първото нещо, което направихте, е да съсипете "Булгаргаз". Това каза в декларация от парламентарната трибуна от името на ГЕРБ-СДС Делян Добрев. Той припомни, че тогава държавният доставчик е бил с 99 млн. печалба и нула лева задължения.

"Към днешния ден "Булгаргаз" има 400 млн. дългове и Бог знае колко загуби. Каква беше целта - да върнете посредниците при газа. Това се случи. Газ се купува от посредници с комисиони и са над 100 млн. на месец", каза Добрев. Той обобщи, че първата работа на кабинета през февруари е била да сменят шефа на дружеството Николай Павлов и веднага е започнало поскъпването на газа.

Добрев припомни обещанието на началничката на премиерския кабинет Лена Бориславова от 15 май - че ще получаваме 4 пъти по-ниска цена на газа. "Защо не стана 4 пъти по-евтин, а стана 82% по-скъп?", попита Добрев. 

"Само за пет месеца цената на газа е скочила от 109 на 186 лева, 69,7% увеличение само за последните пет месеца", възкликна Добрев. Той бе категоричен, че от първия ден на този кабинет газът е поскъпнал с 82% и без лев компенсация за бизнеса и хората.

"Газът е скъп, но за сметка на това го няма. 32% е увеличението на цената само от началото на месеца, а на 12 юли КЕВР казва колко ще струва. Дотогава продаваха газ без бизнесът да знае каква ще е цената", каза Добрев.

Той попита кой ще компенсира индустрията и хората за решение, "което вие ретроактивно вземате 12 дни по-късно", попита Делян Добрев.

Той напомни, че това нарушение КЕВР го прави традиционно от март насам - да казва новата цена на газа за месеца със задна дата от поне десетина дни по-късно.

"Всеки месец бизнесът почва да работи, консумира газ и към средата на месеца им казвате колко ще струва", разкритикува депутатът от ГЕРБ. За пореден път бившият шеф на енергийната комисия предупреди, че газ за август няма, още по-лоша е ситуацията за септември и октомври, както и за зимните месеци.

"Топлофикация" ще подава ли топла вода на гражданите? Кое точно от предприятията ще спрем, защото няма газ?", попита представителят на опозицията.

"А за догодина, освен азерски договор, друг газ няма", посочи Добрев. "Има 1 милиард кубика азерски газ, една трета, а две трети от консумацията трябва да бъде ограничена, ако няма друг газ.

"Няма договор за доставка, няма танкери. И вие трябва да носите тази отговорност, трябва да се засрамите, договори нямате и газ нямате, оставяте държавата в газова криза. Лично аз много се надявам да направите правителство и да си сърбате тази попара, защото ще е много нечестно да оставите президента да разчиства вашите бакии", обърна се Добрев към ПП и коалиционните им партньори.

Депутатът беше категоричен, че КЕВР не внася прогноза за цената на газа от 1 август по две причини. "Първо, защото нямате количества. И второ, защото още сега трябва да кажете, че цената ще скочи. При вас цената скача всеки месец с по 20-30%. Дадохте 60 стотинки - това е подкрепата за бизнеса. Ако не беше опозицията, нямаше да има компенсации и за цената на тока", заяви Делян Добрев. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети