Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ настоява за оставките на Демерджиев и главния секретар на МВР

Политика

ГЕРБ настоява за оставките на Демерджиев и главния секретар на МВР

ГЕРБ настоява за оставките на Демерджиев и главния секретар на МВР - Tribune.bg
Снимка:

Допреди година и половина за подобен тип инциденти изобщо не можеше да става въпрос, отбеляза Даниел Митов

„Ние вече поискахме оставката на вътрешния министър, настояваме и за оставката на главния секретар на МВР, чиято работа всъщност е свързана с оперативното ръководство по охраната на границата. Очевидно е, че професионалното ръководство и политическото ръководство не са си свършили работата. Помните допреди година и половина за подобен тип инциденти изобщо не можеше да става въпрос“. Това заяви Даниел Митов от ГЕРБ-СДС в кулоарите на парламента по повод убийството на граничния полицай край Елхово и предстоящото изслушване по случая в парламента на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев.

По думите му липсва координация между българското правителство и правителствата на Турция и Гърция по контрола на миграционните потоци.

„За съжаление наблюдаваме един пик в трафика на наркотици. Не знам дали си даваме сметка доколко е увеличен този трафик. Служебният кабинет всъщност не си е свършил работата и по тази тема. Голям проблем започва да става охраната по границата и в крайна сметка в случая не можем да направим нищо друго освен да поискаме оставката на служебния вътрешен министър и на главния секретар на МВР. Така се отговаря при подобен тип криза“, категоричен бе Даниел Митов.

Според него президентът трябва да вземе това решение, защото в случая става въпрос за служебно правителство и единственият човек, който може да освободи министъра на вътрешните работи е президентът.

Той напомни, че на няколко пъти още от миналата година са предупреждавали, че има проблем с мигрантския поток и с охраната на границата. „Трябваше да се вземат мерки, Бойко Рашков се занимаваше с всичко друго, но не и с това, което е пряка негова отговорност“, посочи Митов.

По думите му ремонтът на оградата на границата изобщо не е работа на МВР, има други органи, които трябва да се занимават с това.

„В случая ставаме свидетели на проблем, породен от близо две години бездействие и непрофесионална работа в МВР, и фокусиране върху проблеми, които изобщо не са приоритет на българското общество“, категоричен бе зам.-председателят на ГЕРБ.

„В такава ситуация се намира в момента държавата, затова и има нужда от редовно правителство. Стига вече сме си играли на детинщини, на взаимни обвинения. Необходимо е да се състави редовен кабинет, който да има някакво мнозинство зад гърба си в парламента и да се управлява сериозно държавата“, отбеляза народният представител от ГЕРБ-СДС.

Той коментира и думите на Явор Божанков, че ГЕРБ са виновни за инцидента с граничния полицай.

„Допреди година и половина нямаше такива проблеми. Откакто дойдоха служебните кабинети на Радев, и откакто зауправлява така наречената „промяна“, започнаха пробивите по границата“, отбеляза Митов.

На въпрос ще има ли правителство с мандат на ГЕРБ, той отговори така:

„Това дали ще има с нашия мандат такъв кабинет зависи не само от нас. Избирателите са отредили такава пропорция на парламента. В общи линии това може да стане ясно след разговори“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети