Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ опровергаха Божанов, според когото е имало достъп до кода на машините, но ГЕРБ не отишли

Политика

ГЕРБ опровергаха Божанов, според когото е имало достъп до кода на машините, но ГЕРБ не отишли

ГЕРБ опровергаха Божанов, според когото е имало достъп до кода на машините, но ГЕРБ не отишли - Tribune.bg
Снимка:

Божанов анализирал няколко часа сорс кода на машините. Според Цветомир Паунов това явно е било в някой друг кабинет, в друг състав

„Борисов днес казал, че ГЕРБ настояват да им бъде предоставен достъп до сорс кода на машините и че машините били „пипани“. Достъп до кода беше предоставен преди изборите. Аз бях там, като представител на ДБ, и го преглеждах и анализирах няколко часа. ГЕРБ не изпратиха човек тогава“.

Това обяви в профила си във Фейсбук бившият министър на електронното управление от ДБ Божидар Божанов.

От ГЕРБ отрекоха думите му.

„Не отговарят на истината твърденията на Божидар Божанов, че представителя на ГЕРБ-СДС не е присъствал на т.нар. доверено изграждане, още по-малко, че са имали достъп до сорс кода. Може би е гледан в някой друг кабинет, в друг състав. А, и какъв е проблемът, макар и след изборите, този код да е достъпен до всички заинтересовани експерти. Това, че г-н Божанов има по-задълбочен поглед до кода, не значи че всички останали не могат да го обследват за възможни манипулации“, отговори в социалните мрежи административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов.

Централната избирателна комисия също твърди, че е предоставила кода на софтуера на машините за гласуване още преди провеждането на изборите за народни представители. Въз основа на решението на ЦИК, на 28.09.2022 г. Министерство на електронното управление е осигурило достъп до изходния код на машините за гласуване на представителите на политическите партии, които са регистрирани в публичния регистър на ЦИК. Процедурата е извършена при спазване на изискванията и правилата, определени от Министерство на електронното управление, които са публикувани на интернет страницата на МЕУ, твърдят ЦИК.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати