Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ опровергаха Божанов, според когото е имало достъп до кода на машините, но ГЕРБ не отишли

Политика

ГЕРБ опровергаха Божанов, според когото е имало достъп до кода на машините, но ГЕРБ не отишли

ГЕРБ опровергаха Божанов, според когото е имало достъп до кода на машините, но ГЕРБ не отишли - Tribune.bg
Снимка:

Божанов анализирал няколко часа сорс кода на машините. Според Цветомир Паунов това явно е било в някой друг кабинет, в друг състав

„Борисов днес казал, че ГЕРБ настояват да им бъде предоставен достъп до сорс кода на машините и че машините били „пипани“. Достъп до кода беше предоставен преди изборите. Аз бях там, като представител на ДБ, и го преглеждах и анализирах няколко часа. ГЕРБ не изпратиха човек тогава“.

Това обяви в профила си във Фейсбук бившият министър на електронното управление от ДБ Божидар Божанов.

От ГЕРБ отрекоха думите му.

„Не отговарят на истината твърденията на Божидар Божанов, че представителя на ГЕРБ-СДС не е присъствал на т.нар. доверено изграждане, още по-малко, че са имали достъп до сорс кода. Може би е гледан в някой друг кабинет, в друг състав. А, и какъв е проблемът, макар и след изборите, този код да е достъпен до всички заинтересовани експерти. Това, че г-н Божанов има по-задълбочен поглед до кода, не значи че всички останали не могат да го обследват за възможни манипулации“, отговори в социалните мрежи административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов.

Централната избирателна комисия също твърди, че е предоставила кода на софтуера на машините за гласуване още преди провеждането на изборите за народни представители. Въз основа на решението на ЦИК, на 28.09.2022 г. Министерство на електронното управление е осигурило достъп до изходния код на машините за гласуване на представителите на политическите партии, които са регистрирани в публичния регистър на ЦИК. Процедурата е извършена при спазване на изискванията и правилата, определени от Министерство на електронното управление, които са публикувани на интернет страницата на МЕУ, твърдят ЦИК.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети