Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ питат Петков и министрите за теча на данни от БУЛСТАТ и намалените пенсии (ВИДЕО)

Политика

ГЕРБ питат Петков и министрите за теча на данни от БУЛСТАТ и намалените пенсии (ВИДЕО)

От партия ГЕРБ отправиха горещи въпроси към премиера Кирил Петков и неговите министри по казуса с теча на данни от системата на БУЛСТАТ, както и за намалените пенсии.

„Няколко месеца по-късно предупрежденията, които отправихме, имат своя смисъл. Непрекъснато получаваме сигнали от граждани, които са недоволни от своите пенсии, от хора, които се чувстват ограбени, ощетени и излъгани", заяви Деница Сачева.

Бившият социален министър направи сравнение между обещаните от служебния финансов министър Асен Василев за пенсиите и реалните такива при настоящия кабинет.

„Ние предупредихме, че заигравката с пенсиите ще доведе до тежки политически щети. Пенсионерите са получили по-малко средства от тези през декември и „увеличението“ реално е под 12%. Затова бихме искали да направим пълно изслушване на министъра на труда и социалната политика, който да обясни каква е политиката за изчисляване на пенсиите и как точно ще бъдат компенсирани хората, които са получили намаляване на доходите през последните месеци", допълни още тя.

Сачева припомни за индексациите на пенсиите, постигнати по времето на управлението на ГЕРБ и изтъкна, че в Кодекса за социално осигуряване е отбелязано изрично, че пенсията ще се осъвременява съгласно нормативната уредба, действаща до 21 декември 2021 г., т.е. отчитайки индексациите, направени през последните 10 години.  

„Очевидно тази тема беше използвана предизборно - както от ПП, така и от президента Радев. Така че господин Гьоков и дори господин Радев трябва да дадат обяснение защо пенсионерите бяха ощетени", заяви още Сачева.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ пък коментира теча на данни от системата на БУЛСТАТ, като тя и голяма част от депутатите също са засегнати.

„За информацията, която БУЛСТАТ поддържа, е ясно, че е представена доброволно, защото регистърът, както и Министерството на правосъдието разполагат с лични данни. Но факт е, че имаше теч на лични данни и всички твърдения, че няма застрашени българи, са категорична лъжа. В този смисъл - хубаво е, че имаме министър на електронното управление. Хубаво е, че министър Йорданова осъзна за различни проблеми в подчинени й агенции. Но е добре да се обясни какво министър Йорданова и министър Божанов са анализирали относно теча на данни от регистъра БУЛСТАТ. В този смисъл питам - допуснато ли е изтичането на лични данни на над 300 000 българи? Вярно ли е, че Агенцията по вписванията не само ЕГН е допуснала да е видимо, но и настоящ адрес, телефони, рождени дати, мейли, без съгласието на упоменатите лица?", заяви Атанасова.

Тя подчерта, че никое от засегнатите лица, сред които е тя, Томислав Дончев, Десислава Танева, дори и председателят на Народното събрание, не е било лично уведомено. Тя попита образувано ли е дисциплинарно производство срещу виновните за изтичането на данните служебни лица. „Или това се смята, че нищо не се е случило? Има ли в Агенцията по вписванията звено, отговорно за личните данни и на чие пряко подчинение е то? Защото тук става очевидно въпрос не за хакерска атака, а за невежество. Затова Правосъдното министерство и това на електронното управление трябва да поемат цялата отговорност за изтичането на данните на хиляди българи", заяви тя.

Атанасова припомни, че мандатът на Комисията за защита на лични данни е изтекъл и запита кой ще поеме отговорност в тази ситуация. „Отново повтарям - личните данни на 300 000 българи са на показ", отбеляза още веднъж тя и призова да се даде обяснине по казуса.

Томислав Дончев коментира първата външнополитическа визита на премиера, която ще бъде в съседна Северна Македония. „Това беше грешка. Първата визита трябваше да бъде в Румъния. Защото трябва да изпълним поетите ангажименти към строежа на инфраструктурен обект. Моля ви, господа управляващи, преди да коментирате по този казус, отделете си половин ден и отидете на място, за да проверите какво се случва там".


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати