Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ питат защо ЦИК заседава по тъмно: Създават хаос и в голямата си част трябва да бъдат сменени

Политика

ГЕРБ питат защо ЦИК заседава по тъмно: Създават хаос и в голямата си част трябва да бъдат сменени

В желанието си да изчегъртат ГЕРБ и лично Бойко Борисов, ЦИК щеше да създаде един друг прецедент, обявиха от ГЕРБ.

Те събраха журналистите в централата на партията, за да коментират снощния казус, при който ЦИК отказа да одобри заявления от лидера на ГЕРБ и кмета на Благоевград да не бъдат обявявани за депутати.

„Напомням, че членовете на ЦИК трябва да съблюдават разпоредбите на законите и Изборния кодекс. Късно снощи по необясними за мен причини започват да заседават след 8.30 вечерта. ЦИК не може да обяви лицето за избрано от съответната листа, ако има заявление за отказ. Но ЦИК без всякакви правни аргументи, единствено и само с политическа риторика, взима решение това заявление да не бъде гласувано. Тоест г-н Борисов трябваше да остане народен представител“, припомни Цветомир Паунов.

Избрания само преди няколко седмици кмет на Благоевград също е подал такова заявление, което не е било прието първоначално и той е щял да изпадне в ситуация на несъвместимост.

„Явно са получили среднощно обаждане от някой, че може да стане така, че те самите да бъдат изчегъртани от техните хора и са променили решението си. За мен е абсолютно недопустимо такова непрофесионално поведение, което се основава на личен реваншизъм спрямо партия ГЕРБ“, допълни Паунов.

„Има прегласувано решение защото вероятно са им казали, каква правна норма са създали и техния кандидат да не може да се закълне като кмет на Благоевград“, допълни Паунов. Тома Биков заяви, че този случай е симптоматичен за една голяма част от ЦИК. „В крайна сметка те приеха заявлението на г-н Борисов, но защото засяга и техен човек. Когато разбраха, че ще отрежат и кмета на Благоевград си смениха мнението на 180 градуса“, подчерта Биков.

Паунов припомни, че дори и при хартиено гласуване, протоколите са били качвани не по-късно от следващия ден на обяд, а сега с машините, когато уж трябва да е бързо, едни проценти се брояха три дни.

„Народният трибун Цветозар Томов защо не излезе сега да каже, защо са приели заявлението на Борисов. Те гласуват срещу всичко, което ние предложим и ЦИК в големия си състав трябва да бъде сменен“, допълни още Биков и заяви, че снощи комисията се е самоблокирала.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати