Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ: Половината от кризите са вътрешно производство

Политика

ГЕРБ: Половината от кризите са вътрешно производство

ГЕРБ: Половината от кризите са вътрешно производство - Tribune.bg
Снимка:

Поне половината от кризите в страната са „домашно производство“, но има поредица от мерки, с които могат да бъдат овладени. Това обяви Томислав Дончев от ГЕРБ по време на брифинг в централата на партията.

„След седмица ще представим цялостна програма за управление на страната. Кризите в България не са вносни. Ако бяха, можехме да се надяваме някой отвън да ги оправи. България трябва да е управлявана от ясна програма, ясна подкрепа и от партии, които нямат идеологически разнобой. Кризите, макар че някои от тях имат секторен характер, не могат да бъдат преборени секторно“, заяви още Дончев.

„Правителството на „Продължаваме промяната“ завеща на България поредица от кризи във всеки един сектор - една от най-тежките е енергийната криза“, заяви бившият енергиен министър Теменужка Петкова.

Тя очерта какви са големите проблеми в сектора и отново посочи, че за ГЕРБ е най-важна газовата диверсификацията и зави, че партията още по време на управлението си е започнала да работи в тази посока.

„Сега е необходимо да се обявят търгове за доставки на газ. Трябва да се сключат дългосрочни договори, а не да се внася газ на парче“, обясни Петкова.

„На следващо място е диверсификация на свежо ядрено гориво“, коментира тя. Бившият енергиен министър припомни посещението на Петков в АЕЦ „Козлодуй“ в последните дни на управлението на кабинета си. Той отиде там с представители на американската компания „Уестингхаус“. Петкова опроверга Петков, че действието за диверсификация на свежо ядрено гориво е на ПП, като припомни, че договор с тази компания е подписано още по времето на управлението на ГЕРБ.

Бившият енергиен министър нарече така представяната от кабинета „Петков“ диверсификация и „отказ от руски газ“ като: „Диверсификация по харвардски“.

Теменужка Петкова посочи, че заради поскъпването на газа поскъпва и тока, като заяви, че във вчерашния ден се е търгувал за над 1300 лева за мегават час. По думите ѝ тази цена поставя бизнеса, а и не само него в много тежка финансова ситуация.

„Високите цени се отразяват на всички - като на бизнеса, така и на битовите потребители“,  коментира бившият социален министър Деница Сачева.

Тя посочи, че цените на тока, парното и дървесината за огрев стават непосилни за все по-голяма част от населението.

„Нашите очаквания са, че поне 400 хиляди души ще имат нужда от помощ за отопление. Два пъти повече хора търсят дърва за огрев. Резултатът от политиката на ПП е, че хората се връщат назад и започват да потребяват дърва. Но под ръководството на Корнелия Нинова хората й объркаха политиката в дърводобивния сектор, което вдигна цените на 200 лева от 90 лева на кубик миналата година. Трябва бързо възстановяване на практиката дърводобивът да се извършва от специализирани оператори и хората да получат дърва на приемливи цени“, обясни тя.

Като спешна мярка в борбата с мигрантския натиск Сачева посочи на първо място възстановяване на сътрудничеството с Турция и Гърция.

„Ние сме държавата с най-нисък брой на интегрирани украински бежанци в държавата. Полша интегрира над 400 хиляди, а ние - едва ли има и 5000. Вълната от мигранти и бежанци няма да спре, защото конфликтите около нас ще се задълбочават“, добави Сачева и подчерта, че е необходимо институциите да работят в синхрон.

„Ние вече сме доказали, че можем да работим в синхрон“, категорична беше тя.

На въпрос защо се говори само за внос на горива не се говори за наш добив, Томислав Дончев заяви, че местният добив е приоритет. Според него обаче темата за шистовия газ сега не е на дневен ред.

„Конвенционален газ има в Черно море, но трябва да се проучване за сондаж“, посочи Дончев.

Дончев обяви, че все още да се говори за коалиции.

„Трябва първо да се видят резултатите. Едно мога да кажа, ние преговори против няма да правим. Видяхме коалициите против докъде ни доведоха“, обясни той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати