Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ: ПП и ДБ не разбират от съдебната реформа, за тях това е създаване на бухалки

Политика

ГЕРБ: ПП и ДБ не разбират от съдебната реформа, за тях това е създаване на бухалки

ГЕРБ: ПП и ДБ не разбират от съдебната реформа, за тях това е създаване на бухалки - Tribune.bg
Снимка:

От партията работят за конституционна реформа, като промените предвиждат един или трима души, които да разследват главния прокурор

„Продължаваме промяната“ показаха, че не разбират нищо от съдебна реформа. За Петков и Василев и ДБ това е само закриване на структури, кадруване и създаване на бухалки“, това заяви на брифинг пред журналисти Радомир Чолаков.

„Темата за съдебната реформа през последните години беше иззета първо от „Демократична България“, а след това и от „Продължаваме Промяната“, които я превърнаха в лайтмотив на всичките си предизборни и следизборни управленски послания“, коментира още той.

„За съжаление, това, което видяхме през последната година и половина, беше, че тези партии не могат да направят съдебна реформа. Те не разбират как функционира съдебната система, не я познават отвътре. Оказа се, че това, което те си представят като съдебна реформа, е закриване на структури, разрушаване на институции, кадруване и създаване на бухалки“, припомни той.

„През последните им седмици на власт наблюдавахме воплите на Кирил Петков и Асен Василев. За тях единствената съдебна реформа в България е Бойко Рашков да стане шеф на КПКОНПИ. Те дискредитираха самото понятие „съдебна реформа”, омърсиха го“, допълни Чолаков.

„Истината е, че съдебната реформа е започнала много отдавна от ГЕРБ и тя не е спирала“, категоричен беше той.

Росен Желязков посочи, че темата за съдебната реформа е насочена към един цял управленски мандат. И беше категоричен, че ГЕРБ ще работят  за много силна нормативна регулация.

„Нашата цел е да създадем бърз и ефективен процес - в гражданското, наказателното и административното съдопроизводство“, посочи той.

„Ще работим за много ясен законодателен процес, за да се преодолее тази спонтанност и непрозрачност през последната година. Ще работим за много ясна нормативна регулация, особено по „брадясали“ въпроси. Ще имаме нов Наказателен кодекс, нов закон за административно-наказателното производство - предпоставки за бързо и ефективно правосъдие“, зави Желязков.

„Считаме, че направеното трябва да се надгражда и достатъчно мнозинство, за да се постигнат целите“, заяви той.

Рая Назарян се включи и добави, че са обърнали специално внимание към принципа на служебно начало на наказателния процес. Назарян обясни, че досъдебното производство трябва да бъде ускорено. Тя каза, че има нужда и от инвестиции насочени към разследващите органи, за да може това да помогне за бързото и справедливо производство.

Назарян подчерта, че за справедлив процес трябва да се работи по ревизиране на цялата съдебна практика и да бъдат въведени ясни мерки за върховните съдилища.

„Обръщаме фокуса и към темата с присъдените издръжки и тяхното навременно изплащане“, посочи тя. Чолаков добави, че съдебната реформа не е магическо действие, а съвкупност от дейности.

„Конституционна реформа трябва да бъде направена, но при положение, че има политическо разбирателство и уважение към съдебната власт. Необходими са ¾ мнозинство за такива промени“, заявиха представителите на ГЕРБ и заявиха, че ще направят предложения за промяна, но само при спазването на уважение и разбирателство.

„Промените ще са да се намери подходящ вариант за независимо разследване на главния прокурор“, каза евродепутатът Емил Радев и посочи, че се предлага въвеждане на фигура или орган с тричленен състав, за да могат да се преодолеят потенциалните проблеми, свързани с обективната невъзможност за изпълнение на задълженията. „На разследващия или разследващите главния прокурор, че съответните конституционна норма ще бъде дадена възможност да извършват самостоятелно разследване. В контекста на конституционните промени също смятаме, че е необходимо да се въведе пряката конституционна жалба. Която ще даде възможност всеки гражданин пряко да сезира Конституционния съд с индивидуална жалба“, обясни още евродепутатът. 

От партията заявиха, че подроности за предложенията им и детейлите за промени в съдебната реформа ще бъдат публикувани на сайта на ГЕРБ.

От ГЕРБ отговориха и на нападките от тази сутрин на ПП, че ръководството в КЗК било назначенo от партията и трябвало веднага да бъде сменено.

„КЗК не е орган по цените. Комисията насърчава конкуренцията и се бори с монопола“, припомниха от партията на Бойко Борисов и подчертаха, че ПП са в заблуда, а ръководството на КЗК се сменя от Народното събрание.

Журналисти поискаха коментар и на думите на Петков, че: „ГЕРБ са дали на концесия на „Лукойл“ единственото нефтено пристанище на цената на три магазина в мол“

„Когато нямат други аргументи, те се връщат към теми от 2011 година. Те като няма какво да кажат и акостират на „Росенец“. Петков да си говори с Асен Василев, който често ходеше там (бел.ред  в Луклойл), да се съветва с него за ценообразуването на горивата“, посочи Желязков.



Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети