Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ предлага отпадане на машинното гласуване за местните избори

Политика

ГЕРБ предлага отпадане на машинното гласуване за местните избори

ГЕРБ предлага отпадане на машинното гласуване за местните избори - Tribune.bg
Снимка:

Александър Ненков: Машините за гласуване се оказаха скъпоструващи играчки

ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“ излизат с обща законодателна инициатива за промяна в Изборния кодекс с идеята на местните избори през септември да отпадне машинното гласуване, обяви председателката на правната комисия на парламента Анна Александрова. Промените ще засегнат само преходните и заключителните разпоредби на изборния закон.

Народното събрание вече прие поправки в Изборния кодекс през февруари, според които на местния вот през есента трябва да има 6000 машини за гласуване, а след това машинния вот да замени хартиената бюлетина. Сега се предлага отмяна на текстовете. ГЕРБ има уверението, че промените ще бъдат подкрепени и от ДПС, допълни Александрова. Само от БСП са против поправките, обявиха още от ГЕРБ.

„Ако машинното гласуване остане, рискуваме да провалим местните избори. Местните избори са едни от най-сложните и тежки избори в българското законодателство. На някои места има между 3 и 4 вида избори, като прибавим и преференциите за общинските съветници, това са 5 вида избори“, уточни Александрова.

Колегата ѝ Александър Ненков припомни обстоятелството, че ГЕРБ под натиск е приел поправките в Изборния кодекс в началото годината, защото никъде в Европа не се прилага машинното гласуване.

„8 - 9 млн. лв. похарчихме сега, а следващите избори умножете по две. Надяваме се да не се политизира темата. Отчитаме обективно обстоятелствата“, посочи депутатът. Анализът на ЦИК сочи, че на европейските избори през 2019 г. 60 лв. струва 1 глас на български избирател с машинно гласуване, коментира и шефката на правната комисия на Народното събрание. Тя се опасява, че ако на местните избори останат така заложени в законодателството 6 000 машини, сигурността на вота е изключително застрашена, по отношение на сертифицирането, придвижването, зареждането на софтуера отново за втори тур.

„Машините за гласуване се оказаха скъпоструващи играчки, които не доведоха до по-честни и организирани избори“, категоричен е и Александър Ненков от ГЕРБ. Той уточни, че като депутат е силно притеснен, защото на местните избори на всяка една партия ще и бъде трудно да попълни квотата си в Секционните избирателни комисии. Според него машинните са се оказали скъпоструващ експеримент, който не е довел до по-честни избори и по-лесно организационни избори.

„Изключително съм разочарован и от поведението на омбудсмана, който в едно свое изказване каза, че администрацията и членовете на СИК-овете са виновни за това“, каза той.

Управляващите настояват още след гласуването наесен да се отвори широк обществен дебат за промени в Изборния кодекс, който да търси отговор на въпроса има ли въобще необходимост от машинно гласуване.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети