Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ с фрапиращи разкрития за назначената от Кирил Петков и уволнена от ДКК Ваня Караганева (ВИДЕО)

Политика

ГЕРБ с фрапиращи разкрития за назначената от Кирил Петков и уволнена от ДКК Ваня Караганева (ВИДЕО)

Уволнената шефка е символ за пленена държава и на калинките на Радев

„Толерансът от 7 месеца от началото на назначения от Радев служебен кабинет, прокламиращ себе си като „братство или сестринство на почтените“ се изчерпа. Кирил Петков и Даниела Везиева управляваха икономическото министерство под чиято шапка е ДКК и която управлява дружества от военно-промишления комплекс. От вчера ДКК освобождава Ваня Караганева като се говори за ощетяване на държавата със стотици милиони“, казаха на брифинг от ПП ГЕРБ.

„Тя с еднолично решение е прекратила правомощията на едно адвокатско дружество, което е защитавало интересите на ДКК по 5 висящи търговски дела и еднолично тя сключва нов договор за вече извършена правна помощ с ново адвокатско дружество в размер на 1 126 000 лева. Това ли е начинът на спестяването на държавни средства?”, попита Александър Иванов.

От ГЕРБ определиха като скандален факта, че Караганева е подписала декларация, с която уверява, че не работи на друго място, а я действителност заема пост в БАИ. Александър Иванов подчерта, че това е в разрез със Закона за публичните предприятия.

„В него се поставя задължително условие член на Борда на директорите да няма право да работи на друго място, освен ако е практикуващ лекар или студентски преподавател. Нямаме информация това да е така“, заяви той.

„Г-жа Караганева еднолично е подписала извънсъдебна спогодба за 50 млн. лв. в несъответствие с текст на спогодбата, който е бил одобрен от Съвета на директорите. Отново еднолично е взела решение за смяна на обслужващата банка на ДКК", заяви Любомир Талев. „Констатиран е отказ от страна на Караганева да се изплащат в срок задължения към НОИ и НАП. Става дума за неплатени осигуровки на служителите в компанията и към доставчици, сред които е изброен ЧЕЗ“, допълни той.

„Отново еднолично е взето решение Вазовските машиностроителни заводи да предоставят права върху цялата си продукция в лицето на частна фирма отново без допитване до Съвета на директорите", поясни Талев.

Любомир Талев обясни и коя е г-жа Караганева.

„През 2017 г., по времето на първия служебен кабинет на Румен Радев, г-жа Караганева беше началник на кабинета на тогавашния служебен министър на правосъдието Мария Павлова. Назначена е в Съвета на директорите на ДКК, без конкурс от Кирил Петков. След като се вдига шум, че е назначена без конкурс, такъв е организиран и тя го печели.“

Това според Талев е символ на пленената държава и на калинките на Радев във властта, които продават на частна фирма целия военно-промишлен комплекс и на 4 000 души, работещи във ВМЗ. 

Като исторически прецедент от ГЕРБ определиха даденото решение Вазовските машиностроителни заводи да предоставят изключителни права в лицето на частна фирма. 

От ГЕРБ отправиха и 3 въпроса – „Вярно ли е, че всички действия на Караганева са били със знанието на Кирил Петков и Даниела Везиева? Знаел ли е Петков, че назначавайки Караганева тя е била член на БАИ и че тя е подала декларация с невярно съдържание? Радев, тече ли овладяването от частни фирми на целия държавен военно-промишлен комплекс, участвате ли в тази скрита приватизация?“

От партията припомниха, че в началото Петков, който е бил канадски гражданин в онзи момент, е имал желания към ДКК и е искал разформирането ѝ. Те призоваха отговорните органите да се сезират и да осветят проблема. "Да не остават скандала да тресе министерството на икономиката, както и държавата, да остава извън светлината на прожекторите?", казаха от ГЕРБ.   

 


Топ новини

виж още

Актуална тема