Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ: „Промяната“ продължава, но в негативни рекорди (ВИДЕО)

Политика

ГЕРБ: „Промяната“ продължава, но в негативни рекорди (ВИДЕО)

Петков да нареди на ДАНС да разбере откъде изтече договорът с азерите за газа, призова Бойко Борисов

„Да си пожелаем да сме здрави за Новата година“, това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в началото на брифинга.

Александър Иванов допълни, че „промяната“ продължава, но в негативни рекорди, като даде за пример разхода на правителството само за декември в размер на 9 млрд. лева, за които не се знае за какво са изразходвани.

Той уточни, че единствения друг такъв случай е декември 2020 година, когато държавата е отпускала помощи за бизнеса и гражданите заради пандемията.

Друг негативен рекорд на „промяната“ е намаляване на фискалния резерв с повече от 4%, а за цялото правителство на ГЕРБ е близо 3%.

Иванов припомни, че така и никой не е обяснил за ежеседмичните заеми за по 500 хиляди лева, които бяха взети от служебното правителство на президента Румен Радев.

„Рекорден е и дефицитът, който вече надминава 4%, въпреки актуализацията на бюджета поискана от Асен Василев.“, допълни Иванов.

Депутатът от ГЕРБ подчерта, че отговорите на Кирил Петков и Асен Василев по така поставените теми са крайно необходими и това няма да стане с партия шах или анализи.

От ГЕРБ отчетоха изключително високите цени на продукти и суровини, което неминуемо води до повече приходи в НАП, с което реално правителството се хвали. За пример дадоха цената на хляба, който вече е почти 2 лева, стоманата и нефтените продукти са скочили с повече от 50%., което се отразява и на бизнеса.

От партията засегнаха и темата за инфлацията, като отчетоха, че март месец тя е била 0,5%, а с днешна дата, когато „настъпва промяната“ данните сочат за 7,3%.

От ГЕРБ отчетоха, че в същото време мерките липсват, дори и неработещи, което е най-притеснително, като най-зле е положението в сектор енергетика.

Лидерът на партията и бивш премиер Бойко Борисов подчерта, че ако имат упрек към управлението не е, че играят шах, а че времето на ПР кампанията е минало

„Днешната ни пресконференция беше продиктувана от един анализ на в. Сега, който беше много добре направен и точен. Ако имам някакъв упрек към колегите е не, че играят шах, а че времето на пиара мина. Вече близо година управляват и няма как докато са били министри да не са виждали тези числа и да не са направили подходящите мерки, така както правехме ние. Но 9 млрд. за декември, да остане скрито за обществото и медиите да не питат. Това са рекордни разходи, а в същото време около 3 млрд. са по доверителни сметки“, заяви Борисов и припомни, че и те са го правили, но по 1 млрд. за програмата за саниране и то малките фирмите. Парите за строителство също, за да може да са спокойни да си купуват евтини материали.

„След приказките си по нас тези хора няма да построят нищо, в момента при тази цена на метала няма никой да строи. Затова и велоалея няма да направят. Защото всички ние ще питаме защо спряха евтините договори. Продължаваме да сме единствени без план за възстановяване, имаха достатъчно време.“, обясни лидерът на ГЕРБ.

Борисов отчете, че ако на власт бяха ГЕРБ първа новина в телевизиите щеше да е рекордната смъртност, рекордните харчове, високите цени, план за възстановяване, нулева година в европроектите, няма да има еврозона и ще дойде време за спорта и времето. Нали говорим за свобода на медиите и обективно отразяване. Кое от тези неща го има във вашите новини, обърна се Борисов към журналистите.

Бившият премиер припомни, че пенсионерите отново са били излъгани, вместо 120 лева им дават по 60, актуализация винаги е имало, а с инфлацията сега и малкото дадено няма да се усети.

Депутатът от партията и бивш енергиен министър Делян Добрев отчете и рекордното поскъпване на природния газ, като в същото време няма никакви компесаторни помощи за „Булгаргаз“ и Топлофикациите.

„Само за периода януари-март ликвидната активност на „Булгаргаз“ ще бъде близо половин милиард лева.“, обясни той и допълни, че до 80% стига повишението на цените при горивата.

Добрев цитира думите на Петков за КЕВР и, че с тях не е обсъдено повишението. „Дори секретаря на президента не се стърпя и публично се възмути. КЕВР е независим орган, а председателя Иван Иванов беше излъчен от ДСБ и беше подкрепен от всички като честен човек. ГЕРБ има само двама представители. През годините сме получавали няколко писма от ЕС за независимостта на регулаторния орган, а се вижда, че и това ще се промени.“, допълни той.

Добрев заяви, че за нов председател пък гласят политическо назначение от „Продължаваме промяната“ - Сабрутев.

Добрев запита кой изнесе договора с азерите, което застрашава енергийната диверсификация, нещо което 8 години се е пазило, защото има клаузи за конфиденциалност.

Според него това е възможно, „за да се развалят отношенията с Азербайджан, за да може частни компании да продават на цените, които виждаме днес“.

Борисов припомни, че още от времето на Първанов сме имали отлични отношения с Азербайджан. Той припомни, че още преди години единствено Борисов е бил представител на ЕС в Азербайджан, защото за България е важно да има енергийна диверсификация.

„Чувам, че има остро писмо, което се крие. Нали всички говорихме за прозрачност. Бих посъветвал Петков незабавно да възложи на ДАНС да провери от къде изтече договора с азерите. Защото това е и политически договор и много политици преди мен са работили за тези добри отношения.“, подчерта лидерът на ГЕРБ.

„Реакцията на Стоянов и всичко, което се случва ме води до извода, че нещо се прави с „Булгаргаз“ Няма как икономически, финансов и енергиен министър , които са били и преди няколко месеца, да не им свети на мониторите какво се случва. Това не е за един месец. Това не са дестки игри, а и договора ни е по английското право. Надявам се да ме разберат, правя го добронамерено, защото после всички плащат“, обясни Борисов.

Лидерът на ГЕРБ още веднъж подчерта колко е важно премиерът Кирил Петков да сезериа ДАНС да проверят кой е изнесъл договора за доставка на газ с Азербайджан.

По повод язовир „Пазар Дере“, от ГЕРБ обясниха, че бившият министър Даниела Везиева е отговорила официално, че язовира не е бил изпразнен дори и по време на ремонта, което е пълна противоположност на думите на Кирил Петков по време на цялата му кампания.

„Подробно е дадено и кога язовира е бил източван, което не е по времето на ремонта, а след това.“, обясниха от ГЕРБ.

„Беше толкова хубава Нова година, без зари, пиратки, тишина обхванала, кой да гледа Радев. Кой нормален човек си пуска телевизора да го гледа. Ние не случайно ви даваме графики, които са публични и всеки може да ги види.", коментира Борисов речта на Радев за Нова година.

На въпрос на журналисти дали от партията очакват да се обяви локдаун, бившият премиер заяви, че ще изчака да види какво ще се случи, защото предстои да се вземе решение за новите мерки в следващите дни. Борисов подчерта, че в момента е само едно игра със „зелените сертификати“.

„Да не си играят само със „зелените сертификати“. Вие видяхте ли някой да спазва мерките по празниците“, попита лидерът на ГЕРБ.

Той каза, че предстои да се види какво ще е решението на управляващите и пожела на всички отново здраве през новата година.

Още подоробности гледайте във видеото:  


Топ новини

виж още