Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ с жалби в редица градове за нарушения в изборния ден

Политика

ГЕРБ с жалби в редица градове за нарушения в изборния ден

ГЕРБ с жалби в редица градове за нарушения в изборния ден - Tribune.bg
Снимка:

ГЕРБ са пуснали жалби до съответните РИК в редица градове в страната. Причинините са или неработещи машини, неправомерно гласуване или направо влизане на кметове от дадена партия в секциите и тяхното вмешателство.

Ето и жалбите на ГЕРБ:

ГЕРБ-Сливен подаде жалба до Районната избирателна комисия /РИК/-Сливен за неправомерно гласуване в една от секциите в кв. „Речица“. „По данни на наши членове на СИК 122 в кв. „Речица“, председателят на СИК е позволил гласуването на Румен Иванов Бозуков без да има право да бъде вписан под чертата и да има право да гласува в тази секция. За удостоверяване на самоличността си, лицето е представило само лична карта и Удостоверение за застъпник“, пише в жалбата на ГЕРБ.

От ГЕРБ – Сливен настояват Районната избирателна комисия да предприеме всички необходими мерки и да провери случая.

ГЕРБ-Сливен подаде жалба до Районната избирателна комисия /РИК/-Сливен за некоректно отношение на представители в Секционните избирателни комисии на партия ИТН в I ОУ „Хаджи Мина Пашов“. Те се държат непристойно и заплашват избиратели пред избирателните секции.

„Предвид горното, Ви моля, след като се убедите в основателността на изложените от нас факти, да постановите решение, с което да се гарантира спокойствието на гражданите при упражняване на правото на глас. Моля да вземете и всички необходими мерки и предприемете всички необходими действия за преустановяване на гореописаните нарушения“, се казва още в жалбата.

Граждани сигнализират ГЕРБ-СДС в София за масови нарушения в изборния ден. До 11.00 часа са получени над 20 сигнала. Голяма част от тях са свързани с неработещи и блокирани машини, които възпрепятстват правото на глас, а в секциите се образуват опашки. Заради блокирани и неработещи машини на няколко места гражданите са се отказали да гласуват. Други от жалбите са свързани с поставени агитационни материали в непосредствена близост до местата за гласуване. Гражданите молят да се вземат необходимите мерки изборния процес да протече нормално.

Председателят на комисия в секция 33 в 61 ОУ в район „Връбница“ е допуснал заснемане на клипче от избирател за начина и вида на гласуване. По-късно председателят е допуснал и двама човека до машината - семейство, което си помага и разговаря за това как и за кого гласува.

С това той опорочава тайната на гласуването.

В жалбата се настоява РИК-25 МИР да извърши проверки по случаите и да съдейства за недопускане на противоконституционно поведение.

Областният предизборен щаб на ГЕРБ в Кърджали сезира Районната избирателна комисия, че на територията на общините Крумовград и Кирково кметове на населени места присъстват в изборните помещения, агитират в полза на ДПС и неправомерно дават указания на гласуващите. Нарушенията са установени в СИК-овете в село Едрино, Крумовградско и селата Завоя, Чакаларово, Дружинци, Домище и Чорбаджийско в община Кирково. От  щаба на ГЕРБ настояват РИК да извърши проверка и да отстрани въпросните лица от секциите.

В ОУ „Христо Ботев“ в Айтос, където се намират 6 секционни избирателни комисии, има поставени стикери на политическа партия „Българско лято“. За това сигнализират от ръководството на ГЕРБ-Бургас. Агитационните материали са залепени на самите врати на сградата, както и на кош за боклук.

„Това е нарушение по Изборния кодекс, ясно е разписано, че агитационните материали не бива да са разположени на по-малко от 50 метра от мястото за гласуване.

От ГЕРБ - Бургас се надяват да бъдат предприети мерки по сигнала и да се приложат необходимите действия при констатирано нарушение.

ГЕРБ-СДС подаде жалба за невъзможност за гласуване заради неработещи машини в район „Подуяне“. В СИК № 58 в 124 училище заради неработеща машина гражданите не могат да упражнят правото си на глас. Пред секцията се създава напрежение, а избирателите си тръгват.

В жалбата се настоява РИК в 24 МИР да извърши проверка и съответно да предприеме необходимите действия за преустановяване на посоченото нарушение.

Представителят на коалиция ГЕРБ-СДС Светослав Шарков сигнализира Централната избирателна комисия и Районно управление на МВР-Петрич за нарушение в деня за размисъл 10.07.2021 г., извършено в СИК 53 и СИК 54, намиращи се в ОУ „Св.СВ. Кирил и Методий” в село Рупите, община Петрич.

„Около 16:00 ч. на 10.07.2021 г. през един от прозорците на сградата на училището е забелязано да излиза лицето Димитър Василев Господинов, който е и секретар на СИК 54 от квотата на „Има такъв народ”. През това време сградата е с ограничен достъп и заключена поради намиращата се в нея бюлетини и машини за гласуване”, се уточнява в сигнала.

Според жалбата лицето е било в сградата, в която се помещават двете секции, в период, в който е абсолютно забранено присъствието на когото и да било, а зоната е охранявана.

Имам сериозни основания да считам, че Димитър Господинов е направил опит да манипулира вота. Той е длъжностно лице по смисъла на Изборния кодекс и носи наказателна отговорност за действията си. Смятам, че сериозно са нарушени збрани, предвидени в ИК”, посочва в жалбата си Светослав Шарков.

ГЕРБ-СДС подаде осем жалби за неработещи машини в различни райони на София.

В район „Нови Искър“ в  СИК 10  на 171  училище машината не работи. Гражданите стоят пред стаята за гласуване и не могат да гласуват , създава се напрежение е избирателите си тръгват  поради невъзможността да гласуват. В район Люлин СИК 59 в  97 - мо училище машината не работи. Машините не работят и в район „Горубляне“ в СИК 121, намиращо се на територията на 82-во училище, в район „Дървеница“ в СИК 13 и 17, намиращо се на територията на 55-то училище, в район „Оборище“ в СИК № 16 в 1 училище, в район „Възраждане, СИК № 13 в 32 училище, в район Подуяне, СИК  № 75 в 199 училище, в район „Връбница“ СИК 42, намиращо се на територията на Националната гимназия за древни езици и култури и в район „Красна поляна“  в СИК 15 и 16, намиращо се на територията на 57-мо училище. В секционните комисии се създава напрежение, а хората се отказват да упражнят правото си на глас.

В жалбите се настоява на основание на Изборния кодекс да бъде извършена незабавна проверка и съответно предприети необходимите действия за преустановяване на посочените нарушения.

Исмаил Муса Топузарски, член на СИК №010200010 в село Горно Краище, община Белица от квотата на ГЕРБ сигнализира РИК-Благоевград за взето неправомерно решение от останалите членове на избирателната комисия.

„В секция № 010200010 в село Горно Краище, в която съм назначен като член от квотата на ПП ГЕРБ, бе взето устно решение придружителите в секцията да не се вписват в протокола. Според мен взимането на устно решение от СИК е неправомерно, а липсата на ясни и конкретни данни за лицата, които са придружители на хора с увреждания е предпоставка за оказване на натиск върху гласоподавателите, да дадат своя вот за определена политическа сила”, се посочва още в сигнала.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ГЕРБ, жалби
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети