Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ-СДС осъди насилието между деца в кв. „Лагера“: Внасяйки харвардския опит, сме привнесли и малко привкус от Бронкс

Политика

ГЕРБ-СДС осъди насилието между деца в кв. „Лагера“: Внасяйки харвардския опит, сме привнесли и малко привкус от Бронкс

Снимка:

Защо през последните месеци отговорността на вътрешния министър в осигуряване на сигурността на нашите деца се неглижира, попита Деница Николова

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС осъди насилието между деца в столичния квартал „Лагера“. Група младежи нанесоха побой на свой връстник и после пуснаха сами видеото в социалните мрежи.

„Нашата декларация днес ще бъде емоционална, но тя е породена и от един бих казала лош инцидент, който вчера медиите подадоха като информация заедно с видеоматериал за агресията на банда младежи над едно невинно дете. Това бяха десет души срещу един и още сигурно толкова, които гледат отстрани и снимат. Ей така безразлично, сякаш цялото нещо е режисирано за показност и тези десетина удряха и ритаха това дете, а по-страшното е, че в този побой и тази агресия се включи и едно момиче и с юмруци изкара агресията си върху един най-вероятно неин съученик. Десетина срещу един – наобиколили го и го ритат и го блъскат, някак си няма как това да не ми смрази, защото агресията беше умишлена и целенасочена и сигурно, ако имаха още малко време и нямаха свидетели, можеше да се стигне до най-лошото. След като проучих се оказа, че в последно време е станало модерно сред тийнейджърите да се включват в групи, тип банди, да се събират на групи по двайсетина, да слагат качулките и да обикалят местния квартал, за да правят пакости. Само, че това не е пакост, това е умишлено посегателство над едно едно беззащитно дете – десет срещу един“, заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Деница Николова и се обърна към министъра на вътрешните работи:

„Защо през последните месеци отговорността на министърът на вътрешните работи в осигуряване на сигурността на нашите деца някак си се неглижира. Или може би увлечен от фантастичните сериали за кражби, грабежи, изчегъртване и внушения за подслушване, всяване на страх и психоза, министърът оставя встрани така важните теми, свързани с намаляване на насилието, ролята на подопечната му институция да опази нашите деца от това да бъдат бити и насилвани, от агресията, от безцелно изразяване на безцеремонна агресия към държавността, към неспазването на законите на страната, към човешките отношения между хората“, подчерта тя.

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС осъжда насилието на деца срещу деца, осъжда проявата на агресия, която може да коства невинни човешки животи. Затова тук ние ще питаме и министъра на вътрешните работи, и министъра на образованието и Държавна агенция за закрила на детето – защо се допусна да се случи това, какви действия бяха предприети. Защо тези случаи вместо да бъдат предотвратявани, зачестиха дотолкова, че започнаха да стават ежедневие. Ежедневно виждаме насилие, а понякога фатален край и то в училищата. Защото през последните месеци сататистиката се допълва от поредната жертва на дете, на жена или член на семейств. Според данни от проучване на УНИЦЕФ всяко второ дете до 18-годишна възраст в България е преживяло някаква форма на насилие, в повечето случаи тя е емоционална.Освен това в рамките на 2021 година повече от 20 жени загубиха живота си поради убийство от страна на своя съпруг или своя партьор. Някак си след поредното случило се или сложено в графата случило се, се замислям, че може би, внасяйки харвардския опит, сме привнесли и малко привкус от Бронкс. Щом бандите станаха модерната промяна, какво може чакаме утре“, попита Деница Николова.

„Днес ние само питаме и ще предложим решение, но преди това ще очакваме мигновени отговори от отговорните управляващи на променяща се България“, категорична бе Деница Николова от ГЕРБ-СДС.  


Топ новини

виж още

Актуална тема