Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ внася промени в НК за съкратеното съдебно следствие

Политика

ГЕРБ внася промени в НК за съкратеното съдебно следствие

ГЕРБ внася промени в НК за съкратеното съдебно следствие - Tribune.bg
Снимка:

Причината - наказателното производство за умишлените убийства

Народните представители от ГЕРБ внесоха предложения за промяна в Наказателния кодекс, а целта е да се изключи задължителното намаляване на максималната присъдата за тежки умишлени престъпления с една трета заради съкратеното съдебно следствие. Повод за промените са последните случаи на жестоки убийства, придружени с изнасилване, при които заподозрените признаха вина, за да получат по-леко наказание.

„Трябва да има съкратено съдебно следствие, но не и за тежките умишлени престъпления“, посочи и министърът на правосъдието Данаил Кирилов, който присъства в парламента.

Предложението на ГЕРБ е съкратеното следствие да се запази, но да не се задължават съдебните състави с прилагането на по-лека присъда. Промените в „чл. 58 а“ регламентират, че когато умишлено са нанесени телесна повреда, убийство, блудство и изнасилване, при признаване на вина и по преценка на съдебния състав, да може да се намалява определеното наказание „лишаване от свобода“ с 1/5, а не с 1/3, както досега.

„В алинея втора на същия „чл. 58 а“, където се уреждат двете най-тежки наказания в нашата правна система - „доживотен затвор без замяна“ и „доживотен затвор“, предлагаме аналогично правно решение“, уточни министър Данаил Кирилов. Там съдът също няма да е императивно задължен да наложи намаление на наказанието от „доживотен затвор без замяна“ на „доживотен затвор“ или от „доживотен затвор“ на „лишаване от свобода от 20 до 30 г.“.

„Тук е моментът да се каже, че в този случай ще се вземе и становището на прокуратурата, и то също ще има своята тежест в преценката на наказателния съд“ , коментира правосъдният министър

„Предлагаме запазване на института на съкратеното съдебно следствие, за да запазим съществуващата до този момент бързина в процеса, но при жестоки посегателства срещу личността да се даде възможност на съда да има право на преценка при определяне на наказанието“, посочи и Анна Александрова, председател на правната комисия в парламента.

БСП също внесе предложение за изключване изцяло от Наказателно-процесуалния кодекс на възможността за съкратено съдебно следствие при умишлено убийство или нанасяне на тежка телесна повреда. Идентични предложения са внесени от „Обединени патриоти“ и „Воля“.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати