Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ за руските дипломати: Дано не са панически действия на Петков

Политика

ГЕРБ за руските дипломати: Дано не са панически действия на Петков

ГЕРБ за руските дипломати: Дано не са панически действия на Петков - Tribune.bg
Снимка:

„При реципрочни действия от страна на Москва ще затварят всички наши мисии в Русия“, предупреди Екатерина Захариева

„Под каква форма са изгонени трябва да ни кажат институциите. Ако това, което казва премиерът Кирил Петков, че на базата на оперативна информация е установено, че хората, които са изгонени, са извършвали дейности, несъвместими със заявените от тях, трябва да поздравим българските служби за добре свършена работа. Тук въпросът ми е към „Демократична България“, които вчера завиха, че „службите са пробити“. Това коментира бившият външен министър и депутат от ГЕРБ Даниел Митов в кулоарите на парламента по повод обявеното вчера от премиера в оставка, че страната ни гони 70 руски дипломати.

„Ако службите са се свършили добре работата, това означава, че трябва да продължат нататък. Защото напоследък се появяват съмнения, че по високите етажи на властта, вече от кабинета в оставка, има хора, които продължават да обслужват руски икономически интереси. По-специално да пазят интересите на „Лукойл“, каза още Митов.

Той даде за пример цената на дизела днес, която достигна 4 лева, и по-думите му не е  свързано с пазарни механизми.

„Очевидно е пазенето на интересите на „Лукойл“ от кабинета“, категорично заяви той.

„Тези, които поискаха дерогации, поискаха изключение за България, щяха да налагат вето върху шестия пакет санкции срещу Русия. Тези също трябва да бъдат разследвани от българските служби, категоричен бе той в отговор на въпрос кого визира.

„Има леко разминаване от това, което казва премиера и информацията на МВнР. Първо, не всички са дипломати, 43 са такива към момента“, коментира депутатът и бивш външен министър Екатерина Захариева.

„Всички ли са извършвали шпионска дейност“, попита тя.

„Надявам се това да не са панически действия предвид вътрешнополитическата ситуация, България вече е обявена за неприятелска държава, както всички държави, които подкрепиха санкциите срещу Русия.“, припомни Захариева.

На въпрос дали могат да се очакват ответни реакции от Москва, Митов заяви:

„Палитрата от възможности е голяма, включително да се намали нивото на дипломатически отношения“

„България има в Москва много по-малко от 70 души и ако те решат да предприемат като ответна реципрочна реакция всички, това означава на практика затваряне на всичките ни мисии там“, категорична беше Захариева.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати