Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ: Защо Кирил Петков не брани позицията, постигната от българската държава по отношение на Шенген?

Политика

ГЕРБ: Защо Кирил Петков не брани позицията, постигната от българската държава по отношение на Шенген?

ГЕРБ: Защо Кирил Петков не брани позицията, постигната от българската държава по отношение на Шенген? - Tribune.bg

България е изпълнила критериите за влизане в Шенген и няма как ЕП, ЕК и държавите-членки на Шенген да бъдат излъгани едновременно, посочи Даниел Митов

Заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов разкритикува остро премиера Кирил Петков във връзка с изказаното от него мнение в Брюксел, че България не е приета в Шенгенското пространство, защото сме „лъгали много през годините“. По думите му страната ни е изпълнила всички критерии за членство.

„Повод за нашето събиране е поредната  импровизация на министър-председателя, в която той незнайно защо не защитава позицията на България по отношение на членството в Шенген и по негов си странен начин се опитва да се хареса на някого. Той да каже на кого. Истината е, че България е изпълнила критериите за членство в Шенгенското пространство. Правителствата до момента са бранили тази позиция. Вече има няколко призива и от ЕП, както и решения на ЕК, с които се призовава Съветът на ЕС да вземе решение за включване на България в Шенген. Ясно е, че България е изпълнила критериите и няма как всички тези институции като ЕП, ЕК и останалите държави-членки на Шенгенското пространство, които подкрепят България, няма как всичките едновременно да бъдат излъгани както твърди министър-председателят пред своя холандски колега“, подчерта Митов.

Той не спести критики срещу Петков и за проблемите по българската граница.

„Надявам се, че г-н Кирил Петков, когато се е срещал с министър-председателя Рюте, го е уведомил за някои тенденции по българската граница през 2021 година. Надявам се, че е разказал на своя холандски колега за ръста на контрабандата на цигари примерно, ето ваши колеги са го констатирали. В сравнение с правителството на ГЕРБ, ръстът е огромен. По наше време беше 1,3-1,6. Въпросът ни към правителството е защо спря тази статистика, а трябва да го констатирате вие журналистите през Агенция „Митници“. Надяваме се, че Петков е уведомил г-н Рюте също така за ръста на незаконните мигранти, които преминават през територията на България“, посочи Митов.

„Нашите западни партньори виждат и усещат засиления миграционен натиск и мигранти, които минават през територията на България, който беше почти нулев, докато управляваше ГЕРБ. Ако г-н Кирил Петков не е уведомил своя холандски колега за тези данни, значи го е излъгал и ние ще го питаме защо и ще го питаме защо не брани позицията, постигната от българската държава до момента“, подчерта той.

„Това правителство трябва да знае, че е имало други правителства преди тях и трябва да стъпват на постиженията на предишните правителства, защото не са се самородили и самозаченали. Необходимо е Кирил Петков да влезе в ролята си на министър-председател и да започне да брани националния си интерес“, категоричен бе Даниел Митов.

Бившият външен министър Екатерина Захариева също коментира визитата на премиера в Холандия.

 „В малкото си международни изяви, като че ли стана тенденция премиерът да отиде в Брюксел и да очерни репутацията на България. Това не е начинът да изгради доверие с неговите колеги-премиери от ЕС или с комисарите. Начинът е да покаже програма на правителството. Поне във външната политика досега България и в европейската политика България е имала последователни позиции и по отношение на Шенген и по отношение на Еврозоната и  се надявам тези позиции да бъдат запазени, защото независимо кой е министър-председател или външен министър или кое е правителството, българските граждани очакват да бъдат в ядрото на ЕС. Европейските му колеги ще работят с всеки един министър-председател на приятелска държава, но отивайки там и обявявайки там, с цел може би да изгради доверие между него и Рюте много бързо и вършейки вътрешнополитическа работа всъщност за Холандия на премиера Рюте, че България била изпълнила ангажиментите си само на хартия, при положение, че 11 доклада на ЕП и ЕК казват, че България е изпълнила критериите за Шенген, Кирил Петков нарушава интереса на българските граждани“, категорична бе Екатерина Захариева.                                                    


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати