Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ: Защо Кирил Петков не брани позицията, постигната от българската държава по отношение на Шенген?

Политика

ГЕРБ: Защо Кирил Петков не брани позицията, постигната от българската държава по отношение на Шенген?

ГЕРБ: Защо Кирил Петков не брани позицията, постигната от българската държава по отношение на Шенген? - Tribune.bg

България е изпълнила критериите за влизане в Шенген и няма как ЕП, ЕК и държавите-членки на Шенген да бъдат излъгани едновременно, посочи Даниел Митов

Заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов разкритикува остро премиера Кирил Петков във връзка с изказаното от него мнение в Брюксел, че България не е приета в Шенгенското пространство, защото сме „лъгали много през годините“. По думите му страната ни е изпълнила всички критерии за членство.

„Повод за нашето събиране е поредната  импровизация на министър-председателя, в която той незнайно защо не защитава позицията на България по отношение на членството в Шенген и по негов си странен начин се опитва да се хареса на някого. Той да каже на кого. Истината е, че България е изпълнила критериите за членство в Шенгенското пространство. Правителствата до момента са бранили тази позиция. Вече има няколко призива и от ЕП, както и решения на ЕК, с които се призовава Съветът на ЕС да вземе решение за включване на България в Шенген. Ясно е, че България е изпълнила критериите и няма как всички тези институции като ЕП, ЕК и останалите държави-членки на Шенгенското пространство, които подкрепят България, няма как всичките едновременно да бъдат излъгани както твърди министър-председателят пред своя холандски колега“, подчерта Митов.

Той не спести критики срещу Петков и за проблемите по българската граница.

„Надявам се, че г-н Кирил Петков, когато се е срещал с министър-председателя Рюте, го е уведомил за някои тенденции по българската граница през 2021 година. Надявам се, че е разказал на своя холандски колега за ръста на контрабандата на цигари примерно, ето ваши колеги са го констатирали. В сравнение с правителството на ГЕРБ, ръстът е огромен. По наше време беше 1,3-1,6. Въпросът ни към правителството е защо спря тази статистика, а трябва да го констатирате вие журналистите през Агенция „Митници“. Надяваме се, че Петков е уведомил г-н Рюте също така за ръста на незаконните мигранти, които преминават през територията на България“, посочи Митов.

„Нашите западни партньори виждат и усещат засиления миграционен натиск и мигранти, които минават през територията на България, който беше почти нулев, докато управляваше ГЕРБ. Ако г-н Кирил Петков не е уведомил своя холандски колега за тези данни, значи го е излъгал и ние ще го питаме защо и ще го питаме защо не брани позицията, постигната от българската държава до момента“, подчерта той.

„Това правителство трябва да знае, че е имало други правителства преди тях и трябва да стъпват на постиженията на предишните правителства, защото не са се самородили и самозаченали. Необходимо е Кирил Петков да влезе в ролята си на министър-председател и да започне да брани националния си интерес“, категоричен бе Даниел Митов.

Бившият външен министър Екатерина Захариева също коментира визитата на премиера в Холандия.

 „В малкото си международни изяви, като че ли стана тенденция премиерът да отиде в Брюксел и да очерни репутацията на България. Това не е начинът да изгради доверие с неговите колеги-премиери от ЕС или с комисарите. Начинът е да покаже програма на правителството. Поне във външната политика досега България и в европейската политика България е имала последователни позиции и по отношение на Шенген и по отношение на Еврозоната и  се надявам тези позиции да бъдат запазени, защото независимо кой е министър-председател или външен министър или кое е правителството, българските граждани очакват да бъдат в ядрото на ЕС. Европейските му колеги ще работят с всеки един министър-председател на приятелска държава, но отивайки там и обявявайки там, с цел може би да изгради доверие между него и Рюте много бързо и вършейки вътрешнополитическа работа всъщност за Холандия на премиера Рюте, че България била изпълнила ангажиментите си само на хартия, при положение, че 11 доклада на ЕП и ЕК казват, че България е изпълнила критериите за Шенген, Кирил Петков нарушава интереса на българските граждани“, категорична бе Екатерина Захариева.                                                    


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати