Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петков обсъди корупцията с президента на Руанда

Политика

Петков обсъди корупцията с президента на Руанда

Петков обсъди корупцията с президента на Руанда - Tribune.bg
Снимка:

Премиерът заяви, че България само номинално е изпълнила изискванията, за да влезе в Шенгенското пространство

Премиерът Кирил Петков се похвали, че е получил одобрението на президентът на Руанда за борбата с корупцията у нас.  Двамата се провели среща по време на визитата на министър-председателят в Брюксел.

Президентът на Руанда Пол Кагаме е споделил пред Петков, че пътят, по който българският министът-председател е тръгнал е много верен. Той е дал пример със собствената си държава, която вече е на 52 място по този показател, като е паднала от 152 място.

Освен това държавния глава на африканската държава е казал на Петков, че не се таргетират малките хора, които правят корупция, а се таргетират големите босове, защото „всичко тръгва отгоре.“

Петков заяви, че е говорил и с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси.

„Там обещах, че ако иска да купува от българското производство, особено в отбранителната индустрия, за пръв път ще може да го прави без посредници, без брокери, а директно от държавата“. От своя страна египетският президент е заявил, че България може да закупи от Египет втечнен газ.

Предстои България да покани правителствена делегация от Египет, която да се запознае на място с българската продукция в сферата на отбранителната индустрия.

Снощи Петков е разговарял с президента на Франция Еманюел Макрон и с канцлера на Германия Олаф Шолц. По думите на премиера в тях са били обсъдени възможностите за сътрудничество в сферата на ядрената енергетика и жп-транспорта с Франция и строежа на магистрали с Германия.

На вчерашната среща на върха българския премиер е обещал, че оттук нататък България ще бъде съюзник, който няма да прави изненади.

Освен това, Петков заяви, че България ще трябва тепърва да изгради доверие у европейските си партньори, за да влезе в Шенгенското пространство. По думите му страната ни  номинално е изпълнила изискванията, но сега въпросът е да ги спазваме ефективно: „трябва реално да се спре контрабандата и да се подобри контрола по границата ни“.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати