Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Главният мюфтия: Задълженията ни са стари, текат лихви

Политика

Главният мюфтия: Задълженията ни са стари, текат лихви

Главният мюфтия: Задълженията ни са стари, текат лихви - Tribune.bg
Снимка:

Шест вероизповедания у нас имат дългове, най-много са на Мюфтийството – 8,2 млн. лева

Българският патриарх Неофит и главният мюфтия Мустафа Хаджи разговаряха в Министерски съвет с премиера Бойко Борисов. Тримата  се събраха инициатива на министър-председателя, за да обсъдят приетите на първо четене поправки в Закона за вероизповеданията.

С промените ще бъдат опростени дългове в размер на 8 млн. лева. От Българската православна църква отричат да имат задължения.

Дълговете на Мюфтийството са натрупани от 2005 година насам, заяви след срещата главният мюфтия Мустафа Хаджи.

„Срещата мина в духа на толерантност и разбирателство. Ние като граждани на тази държава сме длъжни да пазим мира и спокойствието в България, който сме го наследили от нашите бащи. Натрупаните дългове са стари задължения върху които текат лихви“, обясни главният мюфтия.

Според него причината за тях са твърде ниските приходи, но отказа да влезе в конкретика.

„Това е работа на счетоводството, не се занимавам с тези въпроси. Не искам да казвам нещо, което може да ви подведа“, каза Мустафа Хаджи.

Според данни на Министерството на финансите шест вероизповедания у нас имат дългове за 8,267 млн. лева. От тях най-много - над 8,2 млн. лева са на Главното мюфтийство.

„Благодаря ви, че сте тук. Както винаги, имали сме една цел - българските граждани да бъдат спокойни, всеки да си изповядва вярата“, с тези думи се e обърнал премиерът Борисов към патриарха и главния мюфтия, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

„За българските вероизповедания, за вероизповеданията на България, българската държава да си плаща, да не плащат други държави. Това не е и обида към другите държави“, посочил още премиерът Борисов.

Той конкретизира, че по този начин няма да може чужди разузнавателни централи да работят по разединението на нашия народ.

„Така че целта е била да поставим всичко на чисто и оттук насетне държавата да си плаща за съответните вероизповедания. Вие – спазвайки закона, съответно да си водите своята отчетност. Това е целта на закона плюс всички останали неща, за които идвахме и на среща в Светия Синод, говорихме, така че ви моля да успокоите хората и вие, че думата сделка в случая няма нищо общо“, категоричен беше премиерът.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати