Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Гроздан Караджов даде на прокуратурата доклада за пътните ремонти

Политика

Гроздан Караджов даде на прокуратурата доклада за пътните ремонти

Гроздан Караджов даде на прокуратурата доклада за пътните ремонти - Tribune.bg
Снимка:

"За да е ясно кой от коя страна на барикадата е, сезирах прокуратурата с доклада за пътните ремонти." Това заяви вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов на заседание на парламентарната комисия по регионална политика.

Народните представители изслушаха представителите на междуведомствената работна група, назначена със заповед на министрите на регионалното развитие и благоустройството и на финансите. Комисията провери 906 възлагания от Агенция "Пътна инфраструктура" по 34 договора за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Договорите са сключени през 2018 г., 2019 г. и 2020 г.

Караджов също така разпореди на ДНСК да провери на място и по документи всички проблемни пътни участъци, изредени в доклада.

Членовете на работната група препоръчват докладът да се предаде на АДФИ.

Целта на доклада бе да помогне за разплитане на проблемите с договорите за текущ ремонт, като установи каква част от натрупаните задължения до миналата година по тях да бъдат разплатени, обясни Караджов. Документът обаче не дава отговор на този въпрос, а препоръчва нова работна група да се занимае с плащанията.

Това са законно сключени договори по Закона за обществените поръчки след съдебни обжалвания. Но по тях са правени възлагания над позволения от закона размер и са възлагани на фирмите основни ремонти по договори за текущ ремонт и поддръжка. Това е нарушение на законите за обществените поръчки и за устройство на територията, пише в доклада.

3,106 млрд. лв. е общата стойност на тези договори. Това е и завареният дефицит в бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура", който съществуваше, когато поехме министерството. От тях близо 80% са приети за основни ремонти от комисията, подчерта вицепремиерът.

 


Топ новини

виж още
Актуална тема