Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Хамид: ДПС ще се съобрази с критиките за промените в Конституцията

Политика

Хамид: ДПС ще се съобрази с критиките за промените в Конституцията

Хамид: ДПС ще се съобрази с критиките за промените в Конституцията - Tribune.bg
Снимка:

ДПС ще се съобрази с критики към законопроекта за промени в Конституцията. Това заяви от парламентарната трибуна Хамид Хамид, заместник-председател на парламентарната група на ДПС, при обсъждането на законопроекта за промени в Конституцията.

Хамид посочи, че това е общ проект за промени на три парламентарни групи. Той каза, че проектът за реформа на Конституцията на ДПС е бил представен още февруари 2022 г. в рамките на 48-ото Народно събрание, но тогава не е събрал необходимите подписи, за да бъде внесен в деловодството на парламента. 

Нашият проект беше концентриран основно върху предложения към глава шеста от Конституцията на Република България. Смятаме, че тези предложения по никакъв начин не променят начина на функциониране и разделение на властите и са изцяло от компетенциите на Обикновено народно събрание, обясни Хамид. 

По думите му и по сега действащите разпоредби решенията се взимат самостоятелно от двете колегии във Висшия съдебен съвет. Според него това не е "разпарчетосване", не е капсулиране, а е даване на по-голяма автономия на двете колегии. 

Хамид заяви, че когато се променя една система, трябва да се вземат под внимание и критиките от самата система. Съгласни сме с част от критиките на представителите на съдебната система и ще се съобразим с тях. Основателни са и голяма част от критиките на научната общност, добави Хамид и посочи, че много внимателно ще бъдат прецизирани текстовете, за които има съмнение, че навлизат в компетенциите на Велико народно събрание. 

Той посочи, че биха включили предложения и от опозицията.

Относно въвеждането на механизма на индивидуалната конституционна жалба, се стига до спорове предвид въпросите, свързани с прилагането на този механизъм, отбеляза още Хамид.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети