Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Христо Иванов: Има конситуционно мнозинство за промените в Основия закон

Политика

Христо Иванов: Има конситуционно мнозинство за промените в Основия закон

Христо Иванов: Има конситуционно мнозинство за промените в Основия закон - Tribune.bg
Снимка:

„По целите за конституционни промени е хубаво, че ще има конституционно мнозинство, което ще застане зад тях“. Това каза пред БНР Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България" в предаването „Неделя 150“ по БНР.

„Тези идеи тепърва ще бъдат дискутирани и прецизирани. Намаляване на безконтролността и властта на главния прокурор. Разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС). Възможност за индивидуална конституционна жалба. Как да се ограничи ролята на служебния кабинет. 24 май да стане национален празник - просвещението като основна кауза на българската държава", поясни още Иванов.

Съпредседателят на ДБ уточни също така, че идеите са общи.

„Например, ГЕРБ от години предлагат в програмите си разделение на ВСС на два съвета. 24 май за национален празник - също. Ние даваме нашите версии за текстовете, но те стъпват върху широк консенсус".

Той подчерта, че разговорът с "Възраждане" ще бъде труден, „защото това е разговор за глобалната посока, в която се ангажира България". По думите му логиката на парламентарната демокрация е да се работи в правилна посока с опонентите:

„Ние не сме джамахирия и един да вземе цялата власт, за да казва какво да се случва. Пет пъти опитахме в абсолютно безпрецедентна политическа криза и на фона на най-голямата геополитическа конвулсия, която се случва на нашето поколения то десетилетия насам. Пет пъти видяхме, че на никой не се дава пълната власт. Посланието е - трябва да седнете и да търсите разговор".

Според Христо Иванов бюджетът за тази година ще бъде приет окончателно през новата седмица.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети