Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Христо Иванов: Не просто отиваме към избори, а към още един парламент, който ще бъде ялов

Политика

Христо Иванов: Не просто отиваме към избори, а към още един парламент, който ще бъде ялов

Христо Иванов: Не просто отиваме към избори, а към още един парламент, който ще бъде ялов - Tribune.bg

„Очевидно е, че това придвижва страната не просто една крачка към избори, а към заплахата от все по-голяма неуправляемост и хаос. От тази гледна точка, както беше в случая с изявленията на г-н Трифонов, искам да призова всички към здрав разум и успокояване и към това да намерим начин да се излъчи управление, което да предотврати свличането към този хаос. Аз лично имам сериозно притеснение и мисля, че всички трябва да го погледнем в очите, че  не просто отиваме към избори, а към още един парламент, който ще бъде ялов и няма как да излъчи управление. Трябва да носим отговорност за това. Така че, емоции и декларации разбирам, но мисля, че на края на деня трябва всички да си охладим ума и да се върнем към преговорите“. Това коментира съпредседателят на „Демократична Българи“ Христо Иванов, след като Корнелия Нинова обяви, че спират преговорите с „Продължаваме Промяната“ заради 70-те руски дипломати, които бяха изгонени от страната ни.

Иванов каза, че не е виждал информацията от ДАНС за наличието на руски шпиони, но е чувал за нея.

„Моята информация за изгонването на руски дипломати е от 18 май и става дума за прилагането на принципа на пропорционалност, който е залегнал във Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Русия до момента имаше около 118 души, а България има под 10 души в Москва, очевидно става дума за драстична диспропорция. От тази гледна точка ми се вижда, че това е идно решение, което има своето рацио“, посочи Христо Иванов.

Според него акредитираният дипломатически персонал, който се експулсира е не повече от 10-на души.

„Не става дума за 70 дипломати в тесния смисъл на думата, т.е. има много технически персонал, който България е поискала да си тръгне. 9 души имаме в Москва, те имат 118, 30 поне са дипломати“, заяви още лидерът на „Демократична България“.

„Да се надяваме, че един ден с една демократична Русия, насочена към спазване на международния ред, ще можем да преразглеждаме отношенията си с нея“, добави той.

Запитан дали би посъветвал „Продължаваме Промяната“ да оттегли Кирил Петков като премиер, за да върнат БСП на масата за преговори, лидерът на „Да, България“, заяви, че трябва да бъдат обсъдени всички възможни варианти.

„Не очаквайте от мен да се присъединявам към поставянето на условия. Най-лесно се фокусираме върху персони и така сме се докарали до тази ситуация. Хайде да си поговорим малко за приоритети, за съдебната реформа и да видим кой е готов в крайна сметка да направим тази необходима крачка за България, за да отпушим например проблема с Шенген, кой е готов наистина да застане зад политики за влизане в Еврозоната, защото тези са месеците, през които това може да се случи, кой е готов да работи за истинска енергийна независимост на България, тогава може би ще бъде по-лесен разговора“, настоя Иванов.

Според него, Кирил Петков може да свърши това, но не само той.

„Нямаме политическа задача да се присъединяваме към нечии обвинения. Но от ден първи сме казвали, че коалицията ни не е добре сглобена и не взима добре решения. Но е по-добре от това страната да отива в хаос“, категоричен бе Христо Иванов.

„Има такъв народ” също коментираха позицията на БСП, че  стопират всякакви преговори с „Продължаваме програмата”, заради отзоваването на руските дипломати.

 „Мисля, че и на БСП им писна. Радвам се, че те постъпват правилно, защото Кирил Петков не става за премиер, той не става за човек с власт. Това заяви Тошко Йорданов от ИТН .

По думите му ако Кирил Петков и Асен Василев не присъстват в следващия кабинет е възможно да се състави правителство.

„Когато има една нормална диалогичност и хора, които се надяваме да не присъстват никога повече в политическия живот, има шансове за всичко. Моят коментар за събитията от последните минути е - ние нали ви казахме” , допълни Балабанов.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети