Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. И без БСП – парламентът прие правилата за избор на нова ЦИК

Политика

И без БСП – парламентът прие правилата за избор на нова ЦИК

И без БСП – парламентът прие правилата за избор на нова ЦИК - Tribune.bg
Снимка:

Данаил Кирилов: Правим нов избор само и само БСП да си актуализират представителите с лоялни на Нинова

Народното събрание прие правилата за избор на нова Централна избирателна комисия. Тя по правило се състои от 18 члена, но дори сегашният ѝ състав е от 23-ма души. Причината – право да предлагат членове на ЦИК имат не само партиите и коалициите от националния парламент, а и тези от европейския.

Основното притеснение на депутатите от ГЕРБ е свързано с факта, че претенции да бъдат представени в ЦИК могат да изявят партии с евродепутати като ДСБ и „Презареди България“, но след 26 май те едва ли ще са представени както в Брюксел, така и в българския парламент. Това поставя въпроса за „обрастването“ на ЦИК, който ГЕРБ ще прехвърли на държавния глава.

Данаил Кирилов не се ангажира с прогноза какво ще бъде разпределението по квоти на новите членове на ЦИК и как ще се отчитат предложенията на вече несъществуващите коалиции, които имат свои представители в Брюксел.

„Това не е нов казус. Той съществуваше и в Изборния кодекс на Мая Манолова. Президентът действа в рамките на този кодекс и ние не го променяме, защото всяка една промяна се използва за ескалация на напрежението и за политическа битка“, коментира юристът от ГЕРБ.

Според него до два месеца ще имаме чисто нова ЦИК, но ще има неадекватност спрямо представянето в Европейския парламент.

„Тук е важно правното тълкуване на президента и ако той прецени да издаде указ за назначаване на представител на партия, която не е в българския парламент, но има европейски депутат“, подчерта Кирилов.

Срокът за номинации на представители в ЦИК е увеличен на 14 дни. Това ще даде възможност тези кандидати да се подготвят и да съберат необходимите документи. Така публичното изслушване ще е на подготвени професионалисти, уточни шефът на правната комисия в парламента.

„Правим един избор само и само БСП да си актуализират представителите, съобразно политическата лоялност към лидерката си, г-жа Нинова“, изтъкна Данаил Кирилов.

Със 102 гласа „за“, нито един против и един „въздържал се“, Народното събрание прие правилата за избора.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

АННА https://narodnamladej.wordpress.com/2019/02/25/%D0%BA%D0%BE%D0%B9-%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B5-%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B2-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB/?fbclid=IwAR1fWz60WqTxQYarfMHeaMGkqVwKRh9nZyT6fUaBz7F3eXRZFefCq2lKLIY
04.03.2019 13:48 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати