Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. И на второ четене: Депутатите приеха механизъм за контрол върху главния прокурор

Политика

И на второ четене: Депутатите приеха механизъм за контрол върху главния прокурор

И на второ четене: Депутатите приеха механизъм за контрол върху главния прокурор - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите приеха окончателно да има механизъм за контрол върху главния прокурор. Това стана с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС, „Възраждане“ решиха да гласуват "въздържал се". От БСП не участваха в гласуването. 

По-рано Корнелия Нинова пък изведе от зала всички депутати от БСП с довода, че това не било съдебна реформа и тя и групата й няма да участват.  

Парламентът реши, че за освобождаване на главния прокурор е нужно мнозинство от 13 гласа на Пленума на ВСС. За освобождаването на председателите на ВАС и ВКС ще е нужно мнозинство от 17 гласа.

Процедурата предвижда сигналите срещу главния прокурор или негов заместник да се изпращат до председателя на Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС). От списък на наказателни съдии с ранг на върховни на случаен принцип ще се определя съдията, който ще стане прокурор по разследването на главния. Друг прокурор ще контролира пък неговото разследване.

Прокурорът за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор, ръководи досъдебното производство и участва в съдебното производство.

Ако в шестмесечен срок от съобщението възникнат и други законни поводи за образуване на досъдебно производство за извършено престъпление от главния прокурор, те се разглеждат от прокурора. В случай, че в този срок е отказано образуване на досъдебно производство, не са налице други законни поводи или е прекратено образуваното наказателно производство, след изтичането на този срок прокурорът за разследването на престъпления, извършени от главния прокурор, се възстановява на заеманата преди това длъжност като съдия.

При наличие на данни за обстоятелства за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт, които не съставляват престъпления, прокурорът за разследването, изпраща събраните материали на министъра на правосъдието.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети