Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Идея: Глобяват пациенти, които „подведат“ лекаря да им постави грешна диагноза

Политика

Идея: Глобяват пациенти, които „подведат“ лекаря да им постави грешна диагноза

Идея: Глобяват пациенти, които подведат лекаря да им постави грешна диагноза - Tribune.bg
Снимка:

„Трябва задължително да има текст, който да е между това да бъде информативен и да предвижда административно наказание - глоба, когато пациентите не успеят да се впишат в общия процес на поставяне на правилната диагноза“.

 Това заяви пред БНР доц. д-р Антон Тонев, депутат от ПП, председател на здравната комисия в Народното събрание.

„Понякога са възможни подвеждания, понякога пациентът иска да ни подведе в посока, която предварително си е съставил. Затова са обсъждани възможности със законов текст да бъде посочено какви са точно правата и задълженията на пациенти, които търсят медицинска помощ, особено в случаите на спешност“, аргументира се Тонев във връзка с предложението за подобно законодателно изменение, направено от д-р Александър Симидчиев от ДБ.

По думите му в някои моменти лекарят е изправен пред предизвикателството "да разплете всеки отделен случай и да вземе най-правилните решения".

Според Тонев „малките отклонения“ в обясненията на пациента не създават проблеми и лекарите са подготвени за тях, но се визират „случаите, когато някой преднамерено, с конкретна цел иска да заведе разговора в друга посока“.

Обсъждат се законови промени в основните закони, касаещи работата на лечебните заведения, съобщи още Тонев.

„Дължим на нашето общество публичен разговор какви причини са довели до недоброто състояние на лечебните заведения. Сега е моментът да отворим тези закони и да се опитаме да наложим нови модели за финансиране и менажиране на нашата здравна система - преминавате от клинични пътеки към диагностично-свързани групи. Дълги години не е налагана сериозна реформа, натрупани са доста проблеми, на които в момента обемът е значителен и имаме нужда от реформа“, каза той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети