Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Илияна Йотова: В РСМ се правят целенасочени провокации, част от политиката на Скопие към България

Политика

Илияна Йотова: В РСМ се правят целенасочени провокации, част от политиката на Скопие към България

Илияна Йотова: В РСМ се правят целенасочени провокации, част от политиката на Скопие към България - Tribune.bg
Снимка:

"Бих излязла на дебат с всички, които смятат, че датата 3 март поляризира българското общество", заяви вицепрезидентът в студиото на БТВ, цитирана от „Труд“.

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира пред БТВ побоя на български граждани преди мача между "Шкупи" и "Левски" в Скопие. "Това е част от съзнателна политика на Северна Македония към български граждани, независимо дали те живеят на територията на тази страна, или идват от България. За мен е необяснимо защо вече втори ден под никаква форма не реагира външното ни министерство", каза тя.

Според вицепрезидента има различни начини, по които това може да се направи. "Най-малкото е да се извика посланикът на България в Скопие, за да знаем информацията от първа ръка. Да зададем нашите въпроси към РСМ, към правителството, към министър-председателя", смята Йотова.

Според нея в Северна Македония има сили, които искат да възпрепятстват вписването на българите в конституцията на РСМ.

Относно законопроекта за промени в Конституцията у нас Йотова попита: "Защо тези 166 подписа, събрани от партиите (б.р. ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС) бяха представени само от малката коалиция (б.р. ПП-ДБ), оставам този въпрос открит, сигурно ще получим отговор до края на вечерта".

Тя допълни, че темата за наложителна промяна в Конституцията ни я е започнал президентът Радев през есента на 2019 г. в поредица от срещи.

"Бих излязла на дебат с всички тези, които смятат, че 3 март е датата, която поляризира българското общество. Не съм съгласна с това", каза още вицепрезидентът.

Тя допълни, че духът на знанието трябва да бъде защитен по друг начин - "да изпълним със съдържание датата 24 май, да се преборим така че тя да бъде позната на всички онези, които са получили книжовността, а не в някои страни това да приключва с момента, в който приключва делото на Кирил и Методий", добави Йотова.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети