Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Иванчева оспорва избора на евродепутати от ДПС

Политика

Иванчева оспорва избора на евродепутати от ДПС

Снимка:

Съдиите от ВАС трябва да решат дали да сезират Конституционния съд по казуса

Десислава Иванчева оспорва избора на евродепутати от ДПС. Тя е подала жалба във Върховния административен съд, който днес трябва да се произнесе.

Според бившата кметица на „Младост“, която бе осъдена на първа инстанция, но участва в евронадпреварата като независим кандидат, изборът на Атидже Байрямова Алиева - Вели и Искра Димитрова Михайлова – Коларова от ДПС за евродепутати не е законен.

Иванчева е против отказа на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски да станат депутати в следващия ЕП. В жалбата си тя е посочила, че „зачетените от ЦИК заявления на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски да оттеглят по същество съгласието си за участие в изборите след провеждането на самите избори представлява институционално легитимиране на злоупотребата с пасивното избирателно право и с демократичните принципи на страната“. Посочва още, че решението на ЦИК „нарушава Конституцията на Република България и по-специално текста, който не допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други“.

Днес ще се проведе пленум на съдиите от Върховния административен съд по повод на жалбата.

Съдиите трябва да решат дали да сезират Конституционния съд по казуса.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още