Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ивайло Мирчев: Държавата трябва да поеме контрол над „Лукойл Нефтохим“

Политика

Ивайло Мирчев: Държавата трябва да поеме контрол над „Лукойл Нефтохим“

Ивайло Мирчев: Държавата трябва да поеме контрол над Лукойл Нефтохим - Tribune.bg
Снимка:

„Лукойл Нефтохим“ трябва да премине под оперативен контрол на държавата временно, коментира пред БНТ депутатът от ДБ Ивайло Мирчев. Той уточни, че това не значи национализация. По думите му над 15 години „Лукойл“ не плаща данък печалба в България и даде пример с Румъния, където са си решили проблема от същото естество с руската компания.

„Българската държава трябва да защитава интересите на страната, а не този на „Лукойл“, посочи Мирчев. Според него напълно постижимо е руската компания да премине към преработка на друг сорт петрол за 6 месеца, колкото вероятно ще е срокът за изпълнение на бъдещо ембарго на руския петрол от страна на ЕС.

„Рафинерията в Бургас работи с по-малко нефт „Уралс“, който е само 50% от обработвания суров петрол от руския сорт“, твърди Мирчев, а „Лукойл Нефтохим“ изтъква, че трябват 3-4 години за отказ от руския петрол според това с какво ще бъде сменен.

„Газ има и потребителите ще бъдат компенсирани. Паниката, която опозицията се опита да вкара, не работи“, увери Мирчев.

По темата за Република Северна Македония,  депутатът от ДБ призова правителството да не се поддава на натиск. Той обясни, че Македония и Албания следва да бъдат членове на ЕС, но при спазване на Договора за приятелство и добросъседство.

„Промяна на българската позиция няма да има, сега Македония е на ход, но не съм обнадежден“, споделя Мирчев.

За разширяването на НАТО с Финландия и Швеция, той заяви, че България трябва да подкрепи разширяването на Алианса.

„Финландия и Швеция ще станат членове на НАТО и турската съпротива ще бъде преодоляна. Разбирам резервите на Турция, само че това, което ще се случи е, че Швеция и Финландия ще бъдат членове на НАТО“, убеден е Мирчев.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати