Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ивайло Мирчев: Естественият ход е „Демократична България“ да получи следващия мандат

Политика

Ивайло Мирчев: Естественият ход е „Демократична България“ да получи следващия мандат

Ивайло Мирчев: Естественият ход е Демократична България да получи следващия мандат - Tribune.bg
Снимка:

При всички положения не бива кабинетът да е осеян с ярки политически фигури, по-скоро трябва да има висока степен на експертност, смята депутатът от ДБ

Естественият ход е „Демократична България“ да получи следващия мандат, заяви пред журналисти в парламента Ивайло Мирчев от „Демократична България“, след като малко по-рано днес стана ясно, че „Продължаваме Промяната“ ще върнат неизпълнен мандата за съставяне на правителство тази вечер.

Новината бе съобщена от премиера в оставка Кирил Петков. 

 

Асен Василев връща мандата неизпълнен, Петков обяви - влизаме в политическа криза

С изказането си Мирчев потвърди думите на съпредседателя на ДБ Христо Иванов, че са готови да получат третия мандат. 

„Шансът сега е в третия мандат. Надяваме се в рамките на партиите, които бяха част от управляващата коалиция, да успеем да влеем малко разум, защото България няма нужда от избори в момента“, заяви депутатът от ДБ.

На въпрос защо не се е получило, въпреки усилията по създаване на управленска програма, той отговори така:

„Не беше събрана достатъчна подкрепа, за което си има конкретни причини. Не това е важното в момента. Важното е оттук нататък да бъдем разумни и да използваме третия мандат, като използваме тази програма, консултираме се отново с партньорите ни в управляващата коалиция и търсим подкрепа“.

Той подчерта, че на този етап ще се водят разговори само в рамките на управляващата коалиция.

Мирчев отказа да коментира дали Асен Василев и Кирил Петков ще изпаднат от бъдещ проектокабинет, като посочи, че това е тема, която тепърва ще бъде обсъдена заедно с партньорите в коалицията.

На въпрос дали ДБ биха разговаряли с ръководството на ИТН, той отговори така:

„Ние разговаряме с всички, обаче моментът е доста сложен и ще изисква разбиране и малко потискане на егото от всички страни. От тази гледна точка ние бихме разговаряли с „Има такъв народ“, но мисля, че диалогичната политическа сила в Народното събрание е „Демократична България“ и естественият ход е „Демократична България“ да получи следващият мандат, за да може да направим един баланс в управлението“.

По думите му всички коалиционни партньори са направили грешки и в този исторически момент не бива да се допускат повече.

Попитан кого от ДБ биха предложили за премиер, той подчерта:

„Диалогичен човек, човек на разума, който може да обединява и да потушава конфликти, и да върши работа като премиер, разбира се. Но това ще бъде обсъдено с всички други партньори“.

„При всички положения не бива кабинетът да е осеян с ярки политически фигури. По-скоро трябва да има висока степен на експертност и да се опитаме да изберем един хоризонт до местните избори, в който да свърши конкретни неща. Ние трябва да застанем пред обществото и да кажем какво ще правим“, категоричен бе Мирчев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети