Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Иво Христов: С митичните седем танкера Петков прехвърля проблема от болната на здравата глава

Политика

Иво Христов: С митичните седем танкера Петков прехвърля проблема от болната на здравата глава

Иво Христов: С митичните седем танкера Петков прехвърля проблема от болната на здравата глава - Tribune.bg
Снимка:

„Митичните седем танкера на Кирил Петков всъщност са начин да се прехвърли проблема от болната глава на здравата. Това е все едно да кажеш на жадния в пустинята „Уредих те с вода от планината. Само трябва да отидеш да си я донесеш.“ Само дето няма път до там, нито има цистерна. Това са абсурдни изказвания. Нито имаме договор, нито имаме слот за разтоварване и регазификация, нито имаме готова инфраструктура за пренос т.е. става въпрос за свободни съчинения. Но този мит се пуска в обращение, за да бъде упражняван натиск върху служебното правителство. Всеки път, когато гражданинът получава сметката си или предприемачът вижда разходите си за енергия и започва да роптае, ще му бъде казвано: “Ние бяхме уредили седем танкера, те чакат някъде в морето. Но служебното правителство не направи необходимото, за да ги докара.“ Това заяви пред БНТ евродепутатът от БСП Иво Христов.

По думите на Христов дори седемте танкера на Кирил Петков да бяха реални и дори да имаше възможност газът да бъде пренесен до България, това пак няма да реши проблема, защото количествата са недостатъчни.

„Вече се нагнетява истерия, че ако някой допусне въобще да бъде възстановен диалогът с „Газпром“, той ще бъде предател на евроатлантическите ценности.  Онзи, който го направи, ще бъде обект на голям натиск и голяма медийна истерия. Дали ще го направи служебното правителство, могат да кажат само служебният министър на енергетиката и премиерът. Едно служебно правителство не е призвано да решава стратегически въпроси. Дори и да прояви такава инициатива, след това редовното правителство ще вземе решение дали да продължи тази стратегия. Служебното правителство не може да се ангажира с подобни дългосрочни планове, колкото и да е притиснато от ситуацията.“

На въпрос кое е по-важно – това, че някой може да ме обвини, че съм разговарял с врага или това, че искам да доставя газ, Иво Христов заяви, че приоритет би трябвало да бъде доставката на газ, но не може да предвиди дали такава ще бъде преценката на служебното правителство.

В предаването беше поставен въпросът за отношенията между президента и БСП, а именно дали Румен Радев стои зад свалянето на правителството на Кирил Петков и четворната коалиция.

„Само преди година госпожа Корнелия Нинова твърдеше, че президентът е създал „Продължаваме промяната“ с цел да разруши БСП. Година по-късно БСП е на съвместен митинг с  „Продължаваме промяната“ и ръководството твърди, че президентът ги бил свалил. Тук има очевидно несъответствие в интерпретациите в рамките на една година. Второ: внушава се, че правителството паднало вследствие на някакъв заговор или конспирация. Всъщност то загуби властта вследствие на вот на недоверие в парламента. Това е рутинна демократична процедура, която се практикува в цял свят“, каза евродепутатът пред БНТ.

Иво Христов поясни, че „като погледнем социологията сред гражданите, където над 70% вече не заявяват доверие към кабинета“, изходът от вота на недоверие е бил доста предвидим. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети