Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Избраната за зам.-председател на НС от ДПС искала да напише Левски като закононарушител

Политика

Избраната за зам.-председател на НС от ДПС искала да напише Левски като закононарушител

Снимка:

Предложената за заместник-председател на Народното събрание от ДПС Мукаддес Налбант е скандално известна с доклада си, в който пише, че Васил Левски е бил закононарушител в Османската империя, която изпълнявала задълженията си.

Налбант е бивш заместник-министър на образованието от квотата на ДПС по време на Тройната коалиция, като именно под нейно ръководство е искала да бъдат цензурирани уроците за Христо Ботев и Иван Вазов. Тя е и автор на доклада, който е изследвал текстовете на българските класици.

Скандалът избухна през 2012 година, когато тогавашния председател на Комисията за защита от дискриминация доц. Анна Страшимирова огласява на пресконференция какво всъщност върши Налбантова в образователното министерство. По думите на Страшимирова тогава, сайтът на комисията е бил обект на нерегламентирано проникване, като е правен опит текстът на доклада да бъде подменен.  

Единствено благодарение на скандала, който се вдигна тогава, важни текстове от историята на страната ни и герои като Левски не бяха описани като „закононарушители“, но днес Налбант отново е на висок пост, като заместник-председател на Народното събрание.     


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още