Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Как изчегъртаха решенията на Борислав Сандов

Политика

Как изчегъртаха решенията на Борислав Сандов

Как изчегъртаха решенията на Борислав Сандов - Tribune.bg
Снимка:

Законови пречки изчегъртаха две от последните решения на вече бившия екоминистър Борислав Сандов.

Административният съд в Стара Загора отмени заповедта му за затваряне на ТЕЦ „Брикел” по смисъла на допълнителните разпоредби от Закона за енергетиката.

В мотивите се посочва, че централата е част от критичната инфраструктура и от електроенергийната система на страната и дейността ѝ е свързана с поддържането на жизнено важни обществени функции. В предприятието работят близо 1300 души, спирането на производствената дейност лишава от трудови възнаграждения стотици работници и служители, и от издръжка на техните семейства.

Дружеството ще понесе значителни имуществени вреди в резултат от прекратяване експлоатацията на инсталацията и следващото от нея неизпълнение на сключените договори, се казва още в съдебния акт.

Принудителното спиране на ТЕЦ-а от тогавашната власт стана на 29  юли, след специален брифинг ден по-рано. На него Сандов оповести, че в дружеството били констатирани „умопомрачаващи нарушения”. От „Брикел” реагираха като заведоха дело за клевета и  определиха изявлението като откровени лъжи.

Кабинетът на Кирил Петков затваря принудително ТЕЦ Брикел

Брикел: Борислав Сандов лъже публично

ТЕЦ Брикел дава на съд за клевета Борислав Сандов

„Ябълка на раздора” се оказа и строежът на АМ „Струма“, която бившият екоминистър спря за „довиждане”. Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви, че ще обжалва решенията на Сандов, които той обоснова с писмо от Европейската комисия. Писмото е получено на 27 юли и в него се посочва, че Европа очаква от българското правителство нова оценка на въздействие за околната среда (ОВОС) и такава за съвместимост с „Натура 2000“ на Лот 3.2 от АМ „Срума“ – между Симитли и Кресна. Досегашният екоминистър и неговият съветник изразиха убеждение, че ако тръгне строителство без тези оценки, страната ни няма да получи пари за проекта.

В последните минути: Сандов спря АМ Струма през Кресна, България ще връща милиарди на Брюксел (ДОКУМЕНТИ)

В писмена позиция от АПИ казват, че ще обжалват решенията и в същото време признават изискванията на Европа.

АПИ ще обжалва решенията на Сандов за магистрала Струма

„За да се направи тази допълнителна оценка целите на двете защитени зони, засегнати от проекта, трябва да се определят и приемат от МОСВ. За съжаление повече от две години те не са одобрени от екоминистерството и това възпрепятства АПИ да направи допълнителен анализ, за да се отговори на препоръките на ЕК“, гласи позицията на АПИ. Сандов уточни, че преди седмица от екоминистерството са  разработени въпросните цели за опазването на видове в района на Кресна и са публикувани за обсъждане.

Как ще се развият двете изчегъртани решения на бившия министър предстои да разберем. Едно е сигурно – намалява вероятността АМ „Струма” да бъде завършена в следващия програмен период до 2027 година. А до тогава можем само да се надяваме, че статистиката с пътни инциденти от опасния район ще бъде по-малка. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати