Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Калин Стоянов: Демерджиев е променил обществена поръчка два дни преди да сдаде поста си

Политика

Калин Стоянов: Демерджиев е променил обществена поръчка два дни преди да сдаде поста си

Калин Стоянов: Демерджиев е променил обществена поръчка два дни преди да сдаде поста си - Tribune.bg
Снимка:

Две проверки на Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) са направени в МВР по отношение подписано споразумение към обществена поръчка от 2018 г. за изготвяне на български лични документи от ново поколение от бившия вътрешен министър Иван Демерджиев. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов по време на парламентарен контрол.

Той обясни, че едната инспекция е установила, че с подписването на допълнителното споразумение е изменен първоначалният договор за възлагане на поръчката, което е нарушение на Закона за обществените поръчки. Поради това е образувано административно-наказателно производство със съставяне на акт за установяване на извършено административно нарушение.

Прокуратурата разследва Иван Демерджиев, ощетил МВР с 81 млн. лв.(ОБНОВЕНА)

Стоянов разказа, че споразумението е подписано от Демерджиев два дни преди да сдаде поста на министър. Като с него е поет нов ангажимент с разходи в размер 81 млн. 490 хил. лв. бюджетни средства. Според кореспонденцията по казуса, това се налагало, след като била поискана индексация на цените от изпълнителя, тъй като сегашните не отговаряли на тези, обявени преди три години, поради икономически фактори и такива в международен план, обясни Стоянов.

Министър Калин Стоянов поискал да бъде направен вътрешен одит, който е разгледал хронологията на причините, довели до сключване на допълнителното споразумение. Резултатът бил, че е „налице несъблюдаване на принципа на доброто финансово управление“. Поискан бил и доклад от трима директори на дирекции, отговорни за поръчката, според които не е налице основание за увеличение цената на дейността по договора.

Демерджиев не бил викан в прокуратурата

Министърът добави, че е сигнализирал за случая главния прокурор и е образувано досъдебно производство.

Прокуратурата съобщи на 22 януари за образувано разследване за това, че в периода от декември 2022 г. до юни 2023 г. длъжностно лице е извършило безстопанственост, от която са последвали значителни щети за МВР в размер на 81 милиона лева.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети