Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Калоян Паргов: БСП в този си вид изчерпа своя потенциал

Политика

Калоян Паргов: БСП в този си вид изчерпа своя потенциал

Калоян Паргов: БСП в този си вид изчерпа своя потенциал - Tribune.bg
Снимка:

„Тенденцията за спад на доверието към БСП се запази и на последните избори, за съжаление. Искрено се надявам резултатът от вота на 2 април да е отбелязал края на пропадането и БСП да е достигнала до някакво плато, до устойчивост. Но това ще го видим на следващите избори.“ Това заяви пред „Галерия“ общинският съветник Калоян Паргов.

По думите му 23-ма народни представители е най-лошият резултат за БСП в последните 33 години. Той отчита, че БСП е трета политическа сила сред пенсионерите, а доскоро беше първа. Четвърта е в селата, където беше първа или в лошия случай - втора.

„БСП загуби традиционни области в своя електорален резерв. Разбира се, трябва да отчетем естествените демографски процеси, които неизменно влияят на електората на БСП. Не може да не отбележим също и факта, че партията вече не излъчва онази сила, която беше типична за нея преди няколко години и неизменно държеше заявката й да управлява държавата. От тази гледна точка, настроенията в партията няма как да са позитивни и оптимистични. Негативната тенденция в резултатите, които постига БСП на изборите през последните две години, тревожи още повече, предвид предстоящия местен вот през есента. Тя заплашва позициите ни в местната власт, които и без това не бяха чак толкова добри и досега“, заяви още той.

Запитан дали тези лоши резултати имат отзвук срещу лидера Корнелия Нинова, Паргов заяви:   Тези настроения вече са дежавю. Забелязвам някаква умора в тези настроения. И не само заради наказанията и изключванията, които зачестиха. Няма промяна, въпреки различното мнение. Ръководството отказва да поеме своята отговорност. Отново за всичко са виновни местните структури и ръководителите им. А те чисто и просто имат нужда от повече подкрепа,която очевидно не усещат от националното ръководство.“

Той е категоричен, че всичко това ще се отрази на местните избори и допълва, че ръководството трябва да направи всичко възможно, за да подкрепи структурите.

Запитан за твърдите поддръжници, Паргов заяви, че БСП е 130-годишна партия и притежава собствена черта.

„За членовете партията и председателят й винаги са прави дори когато грешат. Въпреки огромния спад на избирателите от около 700 000 души, в БСП си има една част, която е вярна на този принцип и поддържа ръководството, дори в най-лошите му изборни резултати, факт е също, че ръководството и парламентарната група в момента имат подкрепата на едно твърдо ядро, което е водено от конюнктурни интереси“.

На въпрос дали според него смяната на ръководството ще възвърне силите на партията, Паргов е на мнение, че смяната на един ръководител с друг няма да доведе до очаквания прилив на енергия, дори на пръв поглед да има такова нещо.

„БСП в този си вид изчерпа своя потенциал. Очевидно е от резултатите на изборите. Тя беше конструирана така, предвид функцията, която й беше отредена след 1990 година при прехода й от БКП към БСП. Очевидно е, че сега има нужда от тежки реформи и то не само кадрови. Говорим на първо място за идейно-политическо осмисляне на ролята на БСП в нашето съвремие, предвид обстоятелствата и новия световен ред, който се формира. На второ място са организационните реформи, свързани с начина й на функциониране. БСП е замислена като масова партия. Тя е последната масова партия, макар вече да не изпълнява тези функции, предвид организационната кондиция и лошото състояние на структурите в цялата страна. Разбира се, трябва да се помисли и кадрово. В тази нова ситуация кои са личностите, които могат да поемат големите отговорности, защото БСП не е и не може да бъде лидерска партия. Това е един от основните функционални проблеми, с които се сблъсква партията в сегашното си съществуване.“

По повод съставянето на кабинет, Паргов е на мнение, че партиен референдум ще реши дали БСП да подкрепи и да участва в едно или друго правителство. Директорът на СИНПИ обаче е на мнение, че подобно допитване не би отразило всяко мнение на член на БСП, както и, че трудно би се провеждал референдум на всеки две седмици.

„Ситуацията е променена спрямо миналата година, а БСП трябва да отстоява социалните жалони които постави. Има още един много важен въпрос трябва ли БСП да подкрепя правителство, което би взело решения в пълен дисонанс с мнен и е то на средностатистическия член на БСП. Например за войната и за еврозоната“, казва Паргов и припомня, че както ГЕРБ, така и БСП имат решение да не участват заедно в управление.

На въпрос как вижда изход от политическата криза, Паргов вижда само един: „Партиите, заради които страната ни се намира в тази тежка криза и безпътица, да направят необходимите компромиси и да поемат отговорността да направят правителство“.

Миналата година Калоян Паргов оглави Стратегическия институт за национални политики и идеи, като най-важната задача е преодоляването на демографската криза.

„Това е интердисциплинарен проблем, който не е свързан само със смъртността и раждаемостта. Той засяга всички сфери на нашия живот - средата на живот, средата за развитие, перспективите пред всеки човек. Демографската криза е проблемът на проблемите. И основната задача в този критичен момент днес е да съхраним нашата нация и държава, която е на над 1300 години. Да намерим начин да върнем можещите и знаещи българи, които са се доказали по света, в България. Да направим така, че те да искат да се приберат, да живеят и да работят тук. Направихме национално социологическо проучване и анализ, който обхваща 10-годишен период - 2013-2023 г. Изследването разглежда тенденции във всички сфери, включително миграция, емиграция, регионални дисбаланси,образователната, здравна и социална среда, възможности и перспективи в различните региони на България. Заедно с експерти от СИНПИ ще го представим пред обществеността на форум, който ще се проведе в началото на май.“, заяви още Калоян Паргов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети