Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Карадайъ: Хора, нарушили Конституцията и законите искат венецуелската машинация да им произведе властта

Политика

Карадайъ: Хора, нарушили Конституцията и законите искат венецуелската машинация да им произведе властта

Карадайъ: Хора, нарушили Конституцията и законите искат венецуелската машинация да им произведе властта - Tribune.bg
Снимка:

„За пореден път се говори за избори и за правила, включително и от хора, които с ясно съзнание, че нарушават Конституцията и законите, се включиха в политическия живот на страната с настроението, че всичко започва от тях. За тях е по-важна венецуелската машинация да им произведе властта, отколкото доверието на българските граждани“, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на брифинт в Народното събрание.  

Той подчерта, че нямат претенции историята да започва от ДПС, но се опитват да бъдат последователни в политиката.

„Ние от ДПС сме защитавали позицията да има машини по време на избори с аргументите, че имаше много недействителни гласове по време на изборите, и за минимизиране на недействителните гласове и на съмненията за субективния фактор, сме положили усилия да търсим решения в машините“, допълни той.

Карадайъ припомни за много сгрешени секционни протоколи през годините, и за да се подпомогне работата на СИК, за да няма грешки, са настоявали за машинното гласуване.

„Само че защитниците на венецуелските машини не подкрепят вота на българските граждани. Когато се вижда, че един модел има дефект, най-нормалното е да се търсят решения. Нека да въведем американския модел на демокрация вместо венецуелската машинация на изборите. В колко щати на САЩ се ползват модела, който ние предлагаме - с оптични устройства?“, каза още лидерът на ДПС.

„Въпросът е в доверието в крайния резултат на изборите, в защитата на демокрацията, да позволим на всички граждани да могат да упражнят своя вот без да де притесняват дали могат да се справят с една машина или не. От една страна не излизат хората от притеснения за гласуването, от друга страна има съмнения за машинации.“, коментира още Карадайъ.

„Броят на разписките и подписите в машината са по-малко от броят на избиратели в протоколите. Как става това?”, попита още лидерът на ДПС.

Карадайъ обясни и, че след брифинга ще покани за разговор относно ползването на машини по време на избори и изобщо за избори Кирил Петков, Христо Иванов, Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Стефан Янев и Костадин Костадинов.

„Ние разбрахме през вас, че ПП са отменили срещата с нас относно бюджета, те трябва да дадат отговор защо. Аз призовавам за диалог, който е в основата на нормалността в политиката, а в момента няма отговорност, а само бягство от него и от проблемите на българските граждани и българския бизнес“, подчерта още Карадайъ.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети