Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петков казал на Караджов: Не искам „онзи отсреща“ да се разплаща с фирмите, ако паднем

Политика

Петков казал на Караджов: Не искам „онзи отсреща“ да се разплаща с фирмите, ако паднем

Петков казал на Караджов: Не искам онзи отсреща да се разплаща с фирмите, ако паднем - Tribune.bg

„Чух да се говорят лъжи от министър-председателя. Понеже аз две седмици слушам само лъжи по мой адрес си нося папка с документи. По въпроса за възмутителните обществени поръчки, как си е говорил с г-н Трифонов за някакви проценти и как, видите ли, той премиерът искал 100% тежест за най-ниската цена и да няма никаква манипулация. Прекрасна идея и аз ви предложих да го въведем със закон и да се въведе във всички агенции. Ще излъжете ли пред народните представители, които са ни избрали?“. Това заяви министърът на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов по повод твърдения на Кирил Петков за разговори за проценти със Слави Трифонов.

Караджов запита защо тази прекрасна идея за най-ниска цена при обществените поръчки не е въведена във всички министерства, Агенция Митници, НАП. Министърът оповести част от направената от него проверка за пуснати обществени поръчки от различни ведомства и агенции, които се управляват от ПП. Той подчерта, че при повечето от тях цената има дори по-малка тежест от качествената оценка.  

Така например в МВР за обществена поръчка за оборудване, оценката е 50 на 50. „Значи моите служители да не могат да предложат 60 на 40 оценка, но вашите от промяната да може. Малко е като Хитлер и Гьобелс, някой принизява хората“, заяви Караджов.

„В МОСВ пък има поръчка за картиране на местообитания за 800 млн. лева при съотношение на качеството 70 към 30 за цена.   В образователното министерство за надграждане на електронна система, софтуер от същата марка и го оценявате на 60%, а цената на 40 на сто.  

Агенция Митници – има 5 поръчки, при което качество варира 60% при 40% за цена или други 70% на 30%. НАП – има една невероятна поръчка за предоставяне на услуги за 7 милиона лева при съотношение 50% на 50%. Как предварително мерите качеството на ксерокопирни услуги, как знаете фирмите как предварително ще ксерокопират? А за пътищата не може да се прецени?", запита още Караджов. 

Министърът в оставка от ИТН заяви, че двойният стандарт е този, който е сложил прът в колелото на коалицията.  

„Във вашия кабинет говорихме по тези въпроси и ми казахте: Виж искаш ли да ти кажа защо ние искаме да има проверки от НС за плащанията по тези проекти. Не е, защото не ти вярваме, ние не вярваме че ти ще откраднеш пари, но не искам, ако падне кабинетът, онзи в отсрещната сграда да се разплаща с фирмите. Ето това е истината за вашия прословут контрол и борба с корупцията в МРРБ. Ето това е истината за вашия театър за тази комисия. Защо, защото ви е страх от служебен кабинет ли? Мен не ме е страх от никой ревизор, лист по лист да проверява“, заяви Караджов.  

При встъпването на Кирил Петков на трибуната залата започна да крещи „мафия“.

„Знаете ли как това правителство може да бъде най-стабилното в нашата история, с няколко много бързи хода, плащаме 3.9 млрд. на г-н Караджов с неговите 40% за оценка в скритите стаи на МРРБ. Борисов звъни на телефона и ние му казваме - добре няма да ви разследваме, дясната страна млъква. А от ляво, от където е ДПС, единственото, което не трябва да се говори е Магнитски“, заяви от своя страна Кирил Петков.

Караджов пък припомни, че още докато е бил служебен министър на финансите именно Асен Василев е искал да се разплати с 1.3 млрд. лева към същите пътни строители, които нарича „крадливи“, но тогава без никаква проверка и комисия.  


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети