Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Караджов: Кирил Петков заяви магистрала „Хемус“ да се довърши от същите фирми, които са крали пари

Политика

Караджов: Кирил Петков заяви магистрала „Хемус“ да се довърши от същите фирми, които са крали пари

Караджов: Кирил Петков заяви магистрала Хемус да се довърши от същите фирми, които са крали пари - Tribune.bg
Снимка:

„Оказахме се в тази ситуация, защото за пореден път в рамките на коалиционните отношения се показваше грубо потъпкване на принципите и абсолютно неуважение на правилата и на партньорите в коалицията.“ Това коментира вицепремиерът и министър на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов.

В студиото на БНТ той показа писмо, изпратено след среща с премиера Петков и министрите Бойко Рашков и Асен Василев относно строежа на АМ „Хемус“. По думите на Караджов премиерът е заявил магистралата да се довършат от същите фирми, за които Рашков твърди, че са крали пари.

кадър БНТкадър БНТ

„Веднага след тази среща ни се изпраща протокол със задачи, които ни се спускат от премиера. Първо - създава се работна група между МФ и МРРБ, която има задача да изработи проектозакон под надслов „Да завършим откраднатата магистрала“, който важи за всички лотове на АМ „Хемус“ и има следните задачи - да позволи довършване на строителните дейности при условията на сключените договори след частична индексация, без новото ръководство на АПИ, МРРБ или МФ да носи наказателна отговорност за белите на ГЕРБ“, каза Караджов.

Той повтори, че поводът за скандала МС в сряда е била актуализацията на бюджета, внесена в дневния ред непосредствено преди началото на заседанието.

„Това очевидно по-късно през деня преляло чашата на ръководството на ИТН, защото такива случаи имаше много преди това. Дълги месеци имаше случаи на липса на респект, на погазване на правилата и липса на принципи“, коментира той.

Караджов потвърди, че ИТН ще подкрепят социалните части на бюджета - за пенсии, за уязвими групи и за намаляването на цените на горивата.

Той коментира и писмото с поисканите милиарди за МРРБ.

„В писмото, което така беше зарадвало депутатите от „Промяната, се казва: МРРБ съгласува проекта за решение на МС. Никой никога не е поставял условия“

„Хващаме се за думата и това е дребнавост - ама искал ли ги е, не ги ли е искал. АЗ съм подписал писмо от съгласувателната процедура, която върви между всички министерства. В него съм описали всички дефицити, които са се появили в нашия бюджет и причините за тях.“, обясни той.

По думите му парите не само не са изненадващи, ами са били обсъждани с министъра на финансите. През януари и февруари средствата за АМ, независимо дали са по закона за обществени или инхаус поръчки, са били на 0 с ясната инструкция от министъра на финансите да ги включим в актуализацията. Освен това коалицията е обещала половин милиард за българските общини.

„Една от лъжите, която се тиражира е, че съм искал да налея пари в крадливите филми които строят по инхаус договори“, коментира Караджов.

„Не съм платил нито една стотника по договори за инхаус. Второ - на 31.01 съм изпратил писмо до министър-председателя, до Василев и до Бойко Рашков, който не знаел за какво става въпрос“, допълни той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати