Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Караджов: Цялата второкласна пътна мрежа трябва да е в обхвата на тол системата

Политика

Караджов: Цялата второкласна пътна мрежа трябва да е в обхвата на тол системата

Караджов: Цялата второкласна пътна мрежа трябва да е в обхвата на тол системата - Tribune.bg
Снимка:

Според првозвачите това ще удари по джоба на всеки българин

„Цялата второкласна пътна мрежа ще влезе в обхвата на тол системата и ще бъде таксувана“, това заяви след срещата с превозвачите министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

Той обясни, че е напълно възможно поскъпването на тол таксите да стане стъпаловидно. Първото увеличение да влезе в сила от 1 юли, а останалите 50 процента да влязат в сила от 1 януари 2023 година. Поскъпването ще е за целия обхват на второкласната пътна мрежа.

Предложението на министъра е постепенно въвеждане на обхвата и новите цени, спрямо проучване, което ще бъде направено от Министерство на финансите.

„В случай на положително становище, това може да залегне в следващия бюджет за 1 януари догодина“, поясни Караджов.

„Шестмесечната отсрочка не е стъпка назад, а закономерно решение.“, коментира още той.  

„Увеличението, предвид двете години плащане на нулеви ставки за второкласната пътна мрежа, изглежда доста драстично в обществен план, затова смятам, че на стъпки е по-правилно и обществено приемливо“, обясни още Караджов.

По думите му по-тежките товарни автомобили, тези с повече оси и ниските еко-категории ще трябва да плащат повече.

„От 1 юли камерите на тол системата ще започнат да начисляват съответната единица за съответното превозно средство. Тези, които замърсяват повече, т.е Евро 2,3,4 ще плащат повече от тези, които са с Евро 6. Колкото по-тежък е автомобилът, толкова повече също ще заплаща“, обясни регионалният министър.

От своя страна представителите на превозвачите заявиха, че са дали редица предложение, но е било прието само това за поетапното поскъпване. Според тях заплащането за второкласните пътища „българският гражданин ще го усети по джоба си“.

 


Топ новини

виж още
Актуална тема