Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Каракачанов благодари на Танева, че е приела идеите му за селското стопанство

Политика

Каракачанов благодари на Танева, че е приела идеите му за селското стопанство

Каракачанов благодари на Танева, че е приела идеите му за селското стопанство - Tribune.bg
Снимка:

Радвам се, че предложените от мен мерки за подпомагане на земеделските производители бяха приети от министър Танева. Ще настоявам и останалите стъпки, които предложих за подпомагане на българското земеделие, да бъдат реализирани. Това се казва в позиция на заместник министър-председателя по обществения ред и сигурността, министър на отбраната и председател на ВМРО – БНД Красимир Каракачанов, разпространена от пресцентъра на партията, във връзка с новината, която съобщи по-рано днес министърът на земеделието Десислава Танева.

На пресконференция, завършила преди час, тя обяви, че Държавен фонд „Земеделие“ ще предостави допълнителна субсидия за производството на всички видове зеленчуци за 2020 г. По този начин ще бъде гарантирано производството на български зеленчуци за 2020 г. и увеличаването на площите, заети от тях през тази и следващата година.

Припомняме, че още преди десет дни вицепремиерът Каракачанов внесе в Министерски съвет предложение за подпомагане на българските земеделски производители. Едната мярка, да има възможност да бъде спрян вносът на сезонни плодове и зеленчуци до изчерпване на родното производство, беше вкарана в законодателството за извънредното положение. Днес на брифинг земеделският министър подчерта, че обявената субсидия също е по инициатива на Каракачанов.

Ще продължавам да настоявам пред Министерски съвет и останалите предложени от мен мерки за подкрепа на селското стопанство в страната да бъдат приети, категоричен е заместник министър-председателят.

А ето и предложените мерки в сектор „Земеделие“:

1. Разширяване мярката 60/40 към заетите в селското стопанство.

2. Мерки за подкрепа на българските производители при реализацията на продукцията им, включително сезонни забрани за внос до изчерпване на родното производство – прието. Облагане със специфичен данък големите търговски вериги, ако не гарантират достоен достъп на български производители в техните обекти.

3. Ваучери за храна за свежи продукти извън лимита от 60 лв.

4. Повишаване субсидиите в зеленчукопроизводството, овощарството, животновъдството и други сектори, създаващи заетост за сметка на механизираното отглеждане на зърнени култури.

5. Осигуряване на безлихвени кредити по максимално опростени процедури за земеделските производители за закупуване на препарати, посадъчен материал и горива.

6. Осигуряване на финансов ресурс за Държавния резерв, с който да бъдат попълнени наличностите от местни и зеленчукови консерви и млечни продукти, с което да се осигури допълнителна подкрепа за българското производство.

7. Намалена ставка на ДДС върху храните.

8. Данък върху крупната земеделска собственост.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети