Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Каракачанов пита президента: Кой е лобистът за F-16?

Политика

Каракачанов пита президента: Кой е лобистът за F-16?

Каракачанов пита президента: Кой е лобистът за F-16? - Tribune.bg
Снимка:

След ваканцията депутатите трябва да възложат на кабинета да преговаря с американския производител

“Президентът би трябвало да знае какво е лобизъм - когато ти предлагаш нещо. Та кой е лобистът за F-16?”. Този въпрос зададе вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред „24 часа“. Според него е нормално да се обърнем първо към стратегическия партньор на България.

В събота държавният глава определи като “триумф на лобизма” доклада, подписан от Каракачанов и от министъра на икономиката, в който се предлага старт на преговорите със САЩ за закупуването на изтребители F-16.

“Когато имаш две възможности, от които и двете са над финансовата рамка, определена от Народното събрание, трябва да избереш с кого да започнеш преговори. Логично е да почнеш с държава, която ти е стратегически партньор”, коментира Каракачанов.

След коледната си ваканция Народното събрание трябва да гласува решение, с което предлага на Министерския съвет да проведе преговори първо с производителя на американските военни самолети “Локхийд Мартин”. Ако те не дадат резултат с конкретни параметри, има възможност такива да се започнат със следващия кандидат, обясни военният министър.

Преди дни с позиции излязоха и “Локхийд Мартин”, откъдето приветстваха избора на управляващите, и конкурентите, производители на “Грипен” - СААБ. Шведите атакуваха, че предложеният F-16 съществува само на хартия.

Каракачанов напомни още, че за модернизация на армията, наред със закупуването на изтребител, кабинетът финансира целево още два проекта - за придобиване на два многофункционални патрулни кораба за военноморския флот и за нова бронирана машина. За тях в бюджет 2019 са разчетени 371 млн. лв. извън този на Министерството на отбраната.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати