Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Каримански бил посъветван да се откаже от надпреварата за шеф на БНБ

Политика

Каримански бил посъветван да се откаже от надпреварата за шеф на БНБ

Каримански бил посъветван да се откаже от надпреварата за шеф на БНБ - Tribune.bg
Снимка:

„Оставам един от кандидатите за управител на БНБ. Имах разговор с ръководството на „Има такъв народ“ и те са твърдо решени да ме номинират”, заяви председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански пред Нова ТВ.

„През изминалата седмица при мен стигаха поне по 5 различни канала различни експерти и съветници, които се опитваха да ме убеждават, по един или друг начин, да не бъда номиниран или да се откажа. Смятат, че е по-добре коалицията или по-специално един от партньорите в коалицията да номинира кандидата си”, каза още той.

По думите му той не знае дали е обсъждан конкретен кандидат.

„Може би от всяка една от партиите може да искат да издигнат такъв кандидат и аз приветствам това. В тези разговори през изминалата седмица ми казваха „Спокойно, има и други важни постове”. Аз не се боря за пост. Никога не съм се борил за такива. За мен е важно да се допринесе с нещо в това как една централна банка може да бъде наистина и модернизирана, и отговорна за онези много въпроси, които стоят пред нея”, добави Каримански.

„Очаквам, че инфлацията за цялата 2022 г. у нас ще бъде поне около 8,5%”, заяви още председателят на бюджетната комисия в парламента.

„Надявам се в следващите месеци да има успокоение в обществото от гледна точка на решения за начина, по който може да се влияе върху инфлацията и цените, защото няма как да не свържем индекса на цените с инфлационните процеси в страната”, каза той.

„Отговорното поведение е това да бъдем честни спрямо хората и да кажем навреме за всички онези трудности, които предстоят. През следващите месеци ще имаме доста такива във връзка и с войната, и с натрупани проблеми преди това”, посочи Каримански.

По думите му един от основните проблеми ще бъде именно инфлацията и начинът, по който ще се справим с нея. „Трябва да сме отговорни за живота и здравето на хората у нас, за да има суверенна България. Трябва първо да се погрижим за тях”, коментира той.

„През февруари 2022 г. спрямо февруари 2021 г. инфлацията е малко над 9% общо по хармонизирания индекс. Тя е задействана от няколко основни фактора. Единият беше много отпреди войната – беше напечатана доста голямата маса пари в Европа. Войната допринесе още повече за това. Имаше и фактор, който е свързан с енергетиката и енергийните източници”, заяви председателят на бюджетната комисия в парламента.

„Не трябва да стигаме до кризисни ситуации, а да знаем как да управляваме рисковете”, категоричен бе Любомир Каримански.

Запитан за това дали е възможно да има таван за основните хранителни продукти у нас, той отговори: „Важно е какви мерки ще предприеме правителството. Смятам, че цените не трябва да се управляват чрез декрети, а правителството да се намеси по начин, който пазарът може да поеме. Важно е да не деформираме пазарите, а да ги подпомогнем капиталово”.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети