Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кирил Ананиев: С новия бюджет на НЗОК се осигуряват навсякъде повече средства

Политика

Кирил Ананиев: С новия бюджет на НЗОК се осигуряват навсякъде повече средства

Кирил Ананиев: С новия бюджет на НЗОК се осигуряват навсякъде повече средства - Tribune.bg
Снимка:

Новият здравен модел ще се разработи следващата година, за да стартира през 2021 г., обясни здравният министър

През новата година реформите започват. Става въпрос, че това е бюджет, който ще работи по стария механизъм на финансиране. Иначе няма да се откажа от реформите. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след гласуването на второ четене на бюджета на НЗОК.

„Големият въпрос за новия модел ще го работим през 2020 година, за да може да влезе през 2021 година“, посочи Ананиев.

По думите му с новия бюджет се осигуряват навсякъде повече средства, и то не само за същите дейности, но и за нови дейности.

 „Има увеличени обеми в извънболнична помощ. Виждате, че има нарастване на разходите в извънболнична помощ“, заяви още министърът.

На въпрос какво се случва със средствата за лекарства на редки заболявания, той бе категоричен: „Не са намалени разходите за тези лекарства и хората ще си получат необходимите лекарства“.

Здравният министър обясни, че е възстановено старото правило и лекарствата за редки болести са извадени в един списък, който още не е готов.

Ананиев коментира и решението на депутатите започналото лечение на онкологични и онкохемалогични заболявания преди навършване на 18-годишна възраст да продължи да се заплаща до приключването му. Промените са заложени в преходни и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на НЗОК за 2020 г., с които се изменя Законът за здравето. От БСП предлагаха лечението на децата да продължи в същото болнично заведение, в което е започнало. Предложението на опозицията бе отхвърлено.

„За тези, за които е започнало лечението преди 18 години, се осигурява необходимият ресурс, лечението продължава, т.е. средствата, които до 18 години са били предвидени, ще продължат да се финансират и след 18 години“, отбеляза министър Ананиев.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети