Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петков се появи на отчета на Рашков, похвали го за нулева престъпност

Политика

Петков се появи на отчета на Рашков, похвали го за нулева престъпност

Петков се появи на отчета на Рашков, похвали го за нулева престъпност - Tribune.bg
Снимка:

Премиерът Кирил Петков се появи на годишния отчет на МВР. Той изнесе реч пред вътрешния министър Бойко Рашков и останалите ръководители в полицията за добре свършената им работа и ги похвали, че МВР е от страна на народа.

Ето и цялото изказване на Петков без редакторска намеса и промяна в словореда:

Искам да поздравя лично МВР, че МВР всъщност е от страната на народа. В момента сме във времена на промяна и всеки трябва да застане от страната на закона, от страна на народа или от страната на статуквото, от страната на корупцията, от страната на недосегаемите.

Това в което аз лично се убедих в последната година е, че МВР е институция, която избра и е част от институциите в страната, които са от страната на закона и от страната на народа. Искам да ви поздравя затова, че имахме честни избори, ако това не се беше случило, имахме купуване на гласове, ако можеха местните дерибеи да продължават да контролират голяма част от гласовете на българския народ, всички ние може би нямаше да сме тук днес. Така че първият ми поздрав към вас е, че успяхте да организирате честни избори и дори опозицията не може да каже нищо по този повод.

Факт е, че в българския парламент партиите са позиционирани така, както българския народ ги е избрал. Второто което искам да заявя ясно и да поздравя под лидерството на министър Рашков и вашата усилена работа е, че законността се връща в България. Идеята за недосегаемите, вече няма такава, никой не е над закона. Това което сме говорили не веднъж с министър Рашков и част от колегите, че вече няма наши, няма ваши, има закон, който трябва да се спазва и който си мисли, че още старите времена, където като си човек на някой имаш протекция, това вече не съществува. Българското правителство застава абсолютно твърдо по тази позиция. И това, което ясно заявихме е, че не ни е страх. Не ни е страх нито от хората на подземния свят, които също имаха големи връзки с предишната власт, нито със самите хора, които са били част от корупционния модел на предишната власт.

Да, имаме още много работа. Да, не ви е лесно. Да, прокуратурата в България не работи. Но дори тук искам да направя разлика между прокуратурата и управлението на прокуратурата. Аз вярвам, че има честни прокурори, има смели прокурори и с всяко действие, което напредваме и показваме, че никой не е над закона, все повече ще се присъединяват към нас.

Факт е, че г-н Гешев за мен абсолютно компрометиран вече. Той е компрометиран даже на ниво Европейски съюз. Факт е, че последните действия бяха ясно отразени по всички медии, но този път имаше една голяма разлика. Една и съща информация влезе в Европейската прокуратура, както и в европейската. Вече много е трудно да се прави скрито покрито, дезинформация, когато и в европейската прокуратура едни и същи данни са постъпили.

 Така че времената се променят, искам да поздравя и хората, които организираха пунктовете за приемане на бежанци. Ние сме след криза откакто сме влезли в това правителство, но се справяме. Това което видях на границата беше впечатляващо, имаше пункт за посрещане на украинските граждани, издаване на документ в момента, организиране на транспорт и намиране на места, където те да отседнат и то нормални места, а не лагери. Това също беше една много бърза и добре структурирана организация. Едновременно с това много бързо трябваше да вземем мерки във връзка с националната сигурност, продоволствието в страната, проверка на всичките хангари, колко пшеница има в България, следене на наличността, реално на горивата, да сме сигурни, че можем да посрещнем всички средства. И в всичко това знам, че обаждания от Министерски съвет, обсъждания и от там нататък отива при вас и някой трябва да свърши тази работа. Тези пунктове не са се появили сами на границата. Така, че и това трябва да се отбележи като добре свършена работа.

Имаме още много работа обаче. Факт е, че промяната е дълъг процес и просто призовавам, както в момент с истинска смелост, с чувството, че България може да се промени, ако всеки един от нас вземе тази отговорност върху собствените си плещи и заедно можеме да го направим. Аз вече вярвам абсолютно, че е възможно и това, което и вашите колеги демонстрираха през тези няколко седмици ни показа, че страха вече е изостанал. От тук нататък законността е на преден ред.

С това искам да ви поздравя за днешния отчет и ще се радвам да продължим да работим заедно, докато България стане наистина символ за законност и когато стане думичката „корупция“ когато се каже, вече да не е най-корумпираната държава в Европейския съюз, а държавата която най-бързо е успяла да изчисти корупцията, когато всички ние сме решили, че това вече не може да се търпи.

Благодаря ви.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети