Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кирил Петков още е с двойно гражданство в ГРАО, вадят го от листата за парламента

Политика

Кирил Петков още е с двойно гражданство в ГРАО, вадят го от листата за парламента

Снимка:

С двойно гражданство се води в списъците на Главна дирекция “Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО) Кирил Петков, съобщава “Труд”. Юристи коментираха, че заради този факт Районната избирателна комисия, в която ще бъде внесена кандидат-депутатска листа с неговото име, е длъжна да го извади от списъка за парламента. Петков вече съобщи, че ще е водач в Пловдив.

Всяка партия и коалиция, според хронограмата на ЦИК, до 12 октомври трябва да внесе листите си в съответната РИК. Лицата, които регистрират листите, представят следните документи в РИК: предложение от съответната партия или коалиция за листата, пълномощно за тези, които могат да я регистрират, образци за последователността на кандидатите в листите и декларация-заявление.

В декларацията-заявление всеки от претендентите вписва, че е съгласен да бъде регистриран и декларира, че отговаря на изискванията по чл.65 от Конституцията (за народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство, навършил е 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода).

Петков веднъж вече подаде подобна декларация пред президента Румен Радев, преди да бъде назначен за служебен министър. Тя вероятно ще се окаже с невярно съдържание, а Петков ще попадне под ударите на Наказателния кодекс, който предвижда до 3 години затвор за подобно деяние. Самият бивш икономически министър призна при представянето на политическия си проект “Продължаваме промяната” пред журналисти, а след това и в Пловдив, и във Велико Търново, както и в предаването “Лице в лице”: “от 20 август със сигурност не съм канадски гражданин.” Твърдението му означава, че на 12 май, когато бе назначен за служебен министър, той е имал двойно гражданство, т. е. декларацията, която е подал в президентството по чл. 110, във връзка с чл. 65 от Конституцията, е с невярно съдържание.

Ако до 12 октомври Петков не е представил документ, че канадските власти са прекратили връзката му с канадската държава, той за втори път ще е подал декларация с невярно съдържание. Този път пред РИК-Пловдив. За разлика от “Дондуков” 2, районните избирателни комисии не приемат нищо на доверие. И подписите, които партиите събират, и декларацията, че кандидатът не е двоен гражданин, както и тази, че не участва в листа на друга партия се проверяват щателно.

Петков твърди, че не се притеснява от решението на Конституционния съд по казуса с двойното си гражданство и е категоричен, че това няма да му попречи за предстоящите избори и възможността да бъде депутат. Нещо повече - бившият служебен министър си позволява да дава съвети на КС, че е редно да приемат датата на волеизявлението му -21 април, че желае да се откаже от канадско гражданство за фактически отказ. Законът обаче казва друго - отказът от гражданство се доказва със сертификат, какъвто до момента Петков не е показал. Въпросният документ се чака и от конституционните съдии, ще е необходим на шефа на почтената коалиция и за РИК.

„Който потвърди неистина или затаи истина в писмена декларация или съобщение, изпратено по електронен път, които по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет се дават пред орган на властта за удостоверяване истинността на някои обстоятелства, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева.” Това гласи алинея 1 на чл. 313 на Наказателния кодекс. А според алинея 3 същото наказание “се налага и на онзи, който потвърди неистина или затаи истина в частен документ или съобщение, изпратено по електронен път, в които по изрична разпоредба на закон, указ или постановление на Министерския съвет е специално задължен да удостовери истината, и употреби този документ като доказателство за невярно удостоверените обстоятелства или изявления.”  


Топ новини

виж още

Актуална тема