Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кирил Петков отново не се яви на комисията Gemcorp, остави сам енергийния министър

Политика

Кирил Петков отново не се яви на комисията Gemcorp, остави сам енергийния министър

Кирил Петков отново не се яви на комисията Gemcorp, остави сам енергийния министър - Tribune.bg
Снимка:

България още има активен договор с „Газпром Експорт”, каза енергийния министър

След няколко избягвания на изслушването си пред комисията Gemcorp, днес Кирил Петков отново не се яви пред депутатите и остави сам да отговаря на въпросите енергийния министър в оставка Александър Николов.

Спор избухна между Теменужка Петкова от ГЕРБ, която постави въпроса дали са правени предварителни проучвания преди подписването на меморандума и дали е извървяна цялата процедура. Тезата, която разви настощият министър беше, че меморандумът е необвързващ, докато според предшественичката му на поста това изобщо не е така. Петкова заяви, че има арбитраж, ако той бъде прекратен.

Десислава Трифонова от ГЕРБ пък се възмути, че премиера в оставка не присъства: „Както видяхте, министър-председателят в оставка се скри от комисията, Асен Василев е в нелегалност, вече в нелегалност е и министър-председателят в оставка. Той трябваше да отговори на въпросите защо след като е получил доклада на ДАНС, меморандумът не е прекратен и защо излъга, че е възложил проверка на ДАНС”, заяви тя.

„Министър Николов се опита да се измъкне от ситуацията, но той не спомена няколко много важни факта. Първо, че е укрил документи от комисията. Ние имаме само едно писмо, в което той описва как точно са направили контакта само с IP3, но не и с Gemcorp. Не стана ясно как е станал контактът. Той дори не знае, че тя е офшорка”. Тя заяви, че не са им предоставили документи и ги обвини, че дори не разполагат с такива документи. „В кой неангажиращ документ слагате клауза за арбитраж и защо се изрежда цялата енергетика”, попита тя.

По време на заседанието Николов обясни, че България още има активен договор с „Газпром Експорт”. „Последното предложение за анексиране на този договор, за да се спази президентският декрет на Русия, е изпратен от България. Ние сме предложили структура на продължаване на договора, който е приложим в България. Нямаме отговор”, каза той.

Николов коментира и това кога можем да очакваме диверсификация през гръцкия терминал.

„Булгаргаз” и всяка една държава в ЕС в момента се конкурира за слотове, за терминали и за всичко, което е свързано с диверсифициране на доставките. Ние нямаме директен излаз към терминал, на който „Булгартрансгаз” е собственик или съсобственик. Това ще се случи потенциално, по наша информация към края на 2023 или началото на 2024 г. в терминала на Александруполис, което ще осигури допълнителна диверсификация по гръцката връзка”, каза той.

Той коментира и цената, която се очаква да плащаме за енергоизточниците. „Следващото правителство, което и да е то ще има да решава един малко по-лесен казус и той е дали трябва да продължи програмата за компенсиране на потребителите. За съжаление, ефектите от войната и това да се превръща енергийния ресурс в политически и социален инструмент ги живеем не само ние, но и цяла Европа”, заяви Николов.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети