Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кирил Петков посрещна премиера на Северна Македония в София

Политика

Кирил Петков посрещна премиера на Северна Македония в София

В рамките на визитата, която ще продължи и на 25 януари, ще се проведе и съвместно заседание на правителствата на двете държави

Българският премиер Кирил Петков прие на официално посещение своя колега от Северна Македония Димитър Ковачевски. Тържествената церемония започна на площад „Св. Александър Невски“ точно в 16:00 часа.

Под звуците на тържествени маршове и химните на двете страни, двете делегации се срещнаха.

Двамата премиери положиха венци пред Паметника на Незнайния воин, след което бяха съпроводени от тържествения марш „Тих бял Дунав“.

Петков и Ковачевски поднесоха цветя и пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека.

В рамките на визитата, която ще продължи и на 25 януари, ще се проведе и съвместно заседание на правителствата на двете държави.

Петков и Ковачевски ще разговарят на четири очи, ще се проведат встъпително и същинско пленарно заседание на делегациите на двете страни.

Паралелно са предвидени заседания на четирите работни групи, сформирани в областите: икономика, търговия и иновации; инфраструктура, транспорт и свързаност; европейско сътрудничество – зелен преход и дигитална трансформация, и върховенство на закона; култура, наука и образование и младеж. Среща ще имат също съпредседателите на Съвместната мултидисциплинарна комисия между Република България и Република Северна Македония по историческите и образователните въпроси. В края на съвместното заседание на двете правителства ще бъдат подписани двустранни документи, след което министър-председателят Кирил Петков и премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски ще дадат съвместна пресконференция за представителите на медиите.

От страна на българското правителство беше изразена надежда двете посещения да се превърнат в ключова стъпка за утвърждаването на диалога между София и Скопие.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети