Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кирил Петков на запис пред БНТ: Чадърите свършиха, дал съм пълна свобода на Рашков

Политика

Кирил Петков на запис пред БНТ: Чадърите свършиха, дал съм пълна свобода на Рашков

„За мен е важно лустрация на крадците, но това трябва да стане през институционално. Дал съм на Бойко Рашков пълна свобода за всяко едно разследване, което може да го прави, да го прави. Чадърите свършиха“, заявява министър-председателят Кирил Петков в първото си голямо премиерско интервю в „Панорама“.

По примера на Радев, разговорът с Бойко Василев е бил записан. Това е станало в четвъртък в Министерски съвет, за да може Кирил Петков днес да е в Брюксел. Той отлетя натам непланирано, въпреки че беше заявил категорично, че тази седмица няма да направи европейския си дебют.

„Моята мечта е да имаме правосъдие, което да покаже, че в България няма безнаказано нарушаване на закона. Не е нито моята, нито като коалиционни партньори, да чегъртаме, но нашата роля е да сложим хора в прокуратурата, в КПКОНПИ, които да нямат никакви спирачки да проверяват всеки крадец – в миналото, или бъдещ“, категоричен е Петков.

„От тук нататък никой не бива да се чувства защитен – независимо дали е в управляващата коалиция или отвън. Всички под един аршин“, заяви още Кирил Петков в интервю за БНТ.

Петков изрази недоволство, че КЕВР са си позволили да обявят какви ще са цените на ток и парно след 2 седмици, точно в деня, в който стъпвал в длъжност.

„Да, цените се качват, но моят първи въпрос е, защо, след като имаме договор за по-евтин газ, азерски газ, не го използваме този договор, за да видим тази по-ниска цена как ще рефлектира върху цената на парното. Влязохме в ден, в който имаше наводнения. Нямаше ток в много селища, нямаше водоподаване. Първият ни приоритет е да работят пътищата, да има вода, взехме такова решение в Министерския съвет до тези селища да отидат няколкостотин хиляди бутилки минерална вода“, обяви министър-председателят.

Той обвини ГЕРБ в „игрички“ с предлагането на мораториума (който наричаше и меморандум по време на записаното интервю), но се закани, че тези „машинации“ няма да минават дълго. Причината – някои от депутатите му са неопитни, но са умни и „след 2 седмици ще се научат“.

Премиерът отрече намеса на Румен Радев в назначенията и решенията, които се взимат.

Той представи и странни разсъжденията на тема липсата на обществена поръчка при аварийни ремонти – например при тежки наводнения. „Приоритет номер едно е да дадем достъп на хората, но приоритет номер две е да видим, как тези пари, които ще дадат този достъп, ще бъдат похарчени“, разсъждаваше Кирил Петков.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети