Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кирил Петков пред румънски медия: Решили сме Македония да е в ЕС

Политика

Кирил Петков пред румънски медия: Решили сме Македония да е в ЕС

Кирил Петков пред румънски медия: Решили сме Македония да е в ЕС - Tribune.bg
Снимка:

„Решили сме, че бъдещето на Северна Македония и Албания трябва да е в ЕС, казва премиерът пред румънска медия“, съобщава „Труд“. Оказва се, че министри от коалицията не са запознати с думите на шефът им и обещанията му.  

Водещата Кристина Чилеаку отбелязва, че българското правителство е направило компромис със Скопие и пита „дали това е дълготраен компромис, или нещо може да се промени, ако в даден момент правителството се разпадне.

„Решили сме, че бъдещето на Северна Македония и Албания трябва да е в ЕС”, отговаря Кирил Петков.

„Ако моето правителство остане, а за това работя всеки ден, решили сме, че бъдещето на Северна Македония и Албания трябва да бъде в ЕС. Имам предвид, че това е добре за региона. Разбира се, има някои неща, които все още трябва да бъдат решени, и ние трябва да работим усилено, за да ги разрешим. Знаем препятствията, знаем проблемите, които трябва да решим, сега просто трябва да ги решим”, казва още Петков. Интервюто е публикувано в румънската медия на 9 май, точно при отпътуването на Кирил Петков за САЩ.

На въпрос на „Труд“ дали кабинетът не е променил позицията си към Скопие, министри от коалиционните партии заявиха, че не знаят за медийното участие на министър-председателя, но „позицията на правителството е непроменена“.

„Преговорите със Северна Македония за членство в ЕС може да започнат след като Скопие започне да изпълнява Договора за добросъседство от 2017 година“, посочиха още членове на правителството, но не пожелаха да бъдат цитирани. Ветото за Северна Македония е най-парливата тема в мнозинството на властта и е обявена за „червена линия“ от БСП, а Тошко Йорданов от ИТН предупреди, че „управляващата коалиция може да бъде застрашена единствено от разминаването в позицията за Северна Македония“.

Вчера рано сутринта от Министерския съвет съобщиха, че Петков е провел разговор с държавния секретар Антъни Блинкен в Държавния департамент. А още във вторник вечерта Петков се похвали за разговора си с Блинкен в туитър. На официалния сайт на Държавния департамент обаче информацията бе озаглавена така: „Държавният секретар Антъни Дж. Блинкен се срещна виртуално с българския премиер Кирил Петков“. Темата за Северна Македония и ЕС отсъстваше от информациите, но от пресслужбата на Министерския съвет посочиха, че Петков и Блинкен са разговаряли и „за стабилността и развитието на Западните Балкани“.

Според съобщението на Държавния департамент на САЩ, в което се посочва изявление на говорителя Нед Прайс, не са споменати Северна Македония и Албания, но в него се казва: „Двамата потвърдиха своята обща визия за нашите трансатлантически отношения, а държавният секретар подчерта отново важността на бързото присъединяване на квалифицирани кандидати към Европейския съюз“.

В навечерието на визитата на Петков в САЩ от Македонската информационна агенция (МИА) разпространиха информация от Държавния департамент, че САЩ водят преговори с България и Северна Македония на двустранна основа за бързо разрешаване на двустранните спорове, тъй като е време Северна Македония и Албания да започнат предприсъединителни преговори с ЕС. Американският държавен секретар Антъни Блинкън и френският външен министър Жан-Ив льо Дриан в телефонен разговор миналата седмица посочиха, че процесът се ускорява, съобщи БТА, позовавайки се на МИА.

„В отговор на молба на МИА да се разкрият подробности и срокове в това отношение, говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза снощи, че се продължава с насърчаването на България и Северна Македония бързо да разрешат двустранните спорове. Няма обаче да разкривам подробности за тези разговори, каза Прайс. Той посочи, че САЩ отдавна са привърженик на интеграцията на Северна Македония и Албания в ЕС“, се казва още в новината на МИА. Вярваме, че бъдещето на Западните Балкани е в ЕС. Процесът на разширяване насърчава траен мир, стабилност и просперитет в целия регион, каза той.

Говорителят добави, че решението на ЕС от март 2020 г. за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания се счита за положителна стъпка”.

Само преди седмица президентът Румен Радев заяви, че натискът към България за даване на съгласие за започване на преговори на РСМ с ЕС е огромен. Радев направи това изказване по време на национална конференция под негов патронаж „Европейска перспектива за добросъседските отношения между Република България и Република Северна Македония“.

През изминалите седмици стана ясно от изявление на външния министър Теодора Генчовска, че страната ни има двойнствена политика по отношение на Скопие - има политика на Кирил Петков и съветниците му за Македония и такава на Министерството на външните работи.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети