Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кирил Петков проговори за готвеното семейно назначение в БНБ: За България ще е дарение Михов да поеме поста

Политика

Кирил Петков проговори за готвеното семейно назначение в БНБ: За България ще е дарение Михов да поеме поста

Кирил Петков проговори за готвеното семейно назначение в БНБ: За България ще е дарение Михов да поеме поста - Tribune.bg
Снимка:

Сред възможните други кандидати за управител на Централната ни банка е Любомир Каримански от ИТН

Кирил Петков потвърди в интервю за bTV, че икономистът Илиян Михов действително е сред обсъжданите номинации за управител на Българската народна банка (БНБ). Илиян Михов е ректор на елитния университет INSEAD и е брат на шефа на Българската банка за развитие Валентин Михов.

„Има малко университети в света ,които са на такова високо ниво като INSEAD. Ако сте професор в този университет, сте на много високо ниво, но ако сте декан, то сте счупили всички стъклени тавани на тази институция... Ако човек като Илиян Михов е на тази позиция, всички българи трябва да се гордеем, но не знам дали е възможно", заяви Петков.

При всички положения обаче Михов няма да е единствен кандидат за поста, тъй като има договорка всяка от четирите формации в управляващата коалиция да предложи своя номинация или няколко, да ги предложи на коалиционен съвет и да се състои конкурс, за да може „най-добрият да заеме позицията“.

„Той има толкова опции и възможности, че това ще е дарение от неговото време, ако се съгласи да заеме тази позиция“, каза Петков.

Още в петък бюджетната комисия в Народното събрание стартира процедурата за избор на ново ръководство на централната банка, като прие процедурни правила. А през уикенда депутатът от ДПС Йордан Цонев обяви, че Михов е едно от обсъжданите имена за управител. Депутатът подчерта, че неговия брат е шеф на Българската банка за развитие /ББР/

Сред възможните други кандидати за управител на БНБ е Любомир Каримански от ИТН. Засега той не е потвърдил, че има интерес към поста, но не е и отрекъл. Според правилата парламентарните групи могат да внасят предложения за кандидатури за управител на централната банка в 20-дневен срок от приемането на процедурните правила в пленарна зала.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети